393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Döntő fordulat jöhet? Ukrajna 300 harckocsit kap a nyugati országoktól

10perc.hu
2023. 02. 27.

A jövő tavaszig megérkező harckocsikból 62 darab a legmodernebbnek számító Leopard 2-esek, és az ukránok katonai védekezését rendkívül megerősítik.

Alapvető változás jöhet az elkövetkezendő időszakban az orosz-ukrán háborúban. Ugyanis a nyugati szövetségesek valamennyi harckocsifajtát együttvéve az előirányzott mennyiséget, azaz 300 darabot szállítanak Ukrajnának 2024 tavaszáig. Ebből 62 darab a legmodernebbnek számító Leopard 2-esek.

Boris Pistorius német védelmi miniszter a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak elmondta, az A4-es jelzésű modellből már össze is jött egy zászlóaljra való, és az újabb, Leopard 2 A6-os modellből is egyre többet ajánlanak fel a partnerek. Jelezte, hogy formálódnak újabb megállapodások, amelyekről még nem közölhet részleteket.

A szövetségi kormány 18 darab Leopard 2 A6-os harckocsit ad át a hadsereg (Bundeswehr) állományából. Március végéig le is szállítja mindet, és a Bundeswehr befejezi az ukrán katonák első turnusának kiképzését a harckocsi használatára. További felajánlásokra ebből a típusból egyelőre nem lehet számítani német részről.

„Ha minden harckocsit átadunk, nem tudunk gyakorlatozni, és ha nem tudunk gyakorlatozni, kiképezni sem tudunk" - mondta a miniszter, aki elismerte, Németország Ukrajna támogatásával "közvetett módon" ugyan részt vesz Oroszország Ukrajna elleni háborújában. Igaz, nem hadviselő félként.

Főkép forrása:
Bundeswehr

További cikkek