EUR: 370,55 Ft
USD: 346,73 Ft
CHF: 380,98 Ft
GBP: 430,99 Ft
RON: 74,60 Ft
RSD: 3,16 Ft

Mai névnap:

Dakar: jöhet a sivatagi száguldás

Sport
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: facebook/dakar rally

A szombati, azaz a mai dzsiddai prológgal kezdődik a 2021-es esztendő Dakar-ralija, melynek során további 12 gyorsasági szakaszon, január 15-ig versenyeznek Szaúd-Arábiában több kategória képviselői a világ legnehezebbnek tartott tereprali-viadalán.

A Dakar-rali hivatalos honlapja szerint az útvonal teljes egészében megújult a tavalyi versenyhez képest, a mezőnynek a prológgal együtt összesen 7658 kilométert kell megtennie, hogy aztán január 15-én célba érjen Dzsiddában. Ahogy az MTI is megírta, a viadal egyetlen pihenőnapjára január 9-én kerül majd sor, a leghosszabb gyorsasági szakaszt pedig január 14-én, egy nappal a célba érkezés előtt rendezik, ennek során 511 kilométert kell majd megtenniük a résztvevőknek.


A mezőnynek a mai prológgal együtt összesen 7658 kilométert kell megtennie       Fotó: facebook/dakar rally


Az autósoknál rajthoz áll a címvédő Carlos Sainz, Lucas Cruz páros a gyári Mini csapat versenyautójával, de ott lesz a mezőnyben többek között a 13-szoros Dakar-győztes Stéphane Peterhansel (Mini), valamint a kilencszeres rali-világbajnok Sébastien Loeb (Mini) is. A motorosoknál szintén részt vesz a viadalon a címvédő Ricky Brabec, aki 2020 januárjában az első amerikai Dakar-győztes lett. A kétkerekűek mezőnyében a 2016-ban és 2019-ben is diadalmaskodó ausztrál Toby Price szintén indul.


Az idei Dakar egyetlen pihenőnapjára január 9-én kerül majd sor      Fotó: facebook/dakar rally


A mezőnyben lesznek magyarok is. Szalay Balázs és Bunkoczi László az Opel Dakar Team színeiben indul az autósok között egy Opel Grandland X-szel, míg a kamionosok rajtlistáján szerepel a Fazekas Károly, Horn Albert Péter, Csákány Péter trió is egy Scaniával. Darázsi Zsolt a Thierry Pacquelet, Geoffrey Thalgott francia navigátor-szerelő párossal kiegészülve indul a kamionosok viadalán egy MAN-nel.