394.25 Ft

369.98 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Csernobil elesett, Kijevben kijárási tilalmat rendeltek el, több helyen megállították az orosz erőket

10perc.hu
2022. 02. 24.

Az 1986-os atomkatasztrófa helyszíne immár az agresszor Oroszország kezére került, míg Ukrajna számos részén egyre erőteljesebb harcok folynak a szembenálló felek között, míg a világ a lehető legkeményebb választ készíti elő Vlagyimir Putyin és országa számára. Esti összefoglalónk.

Egyre hevesebb harcokról érkeznek a hírek Ukrajna különböző területeiről, és a küzdelem eredményeiről mindkét fél a maga szájíze szerint számol be. Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi tárca szóvivője bejelentette, az Ukrajna ellen elkezdett offenzíva első napján az ukrán katonai infrastruktúra 74 földi objektumának megsemmisítéséről számolt be. A védelmi tárca szerint a fő ellenállást a nacionalista fegyveres alegységek fejtik ki Ukrajnában.

Estére az orosz csapatok Herszonnál elérték az észak-krími csatornát, amelyen megkezdődött a Dnyeper vizének áramoltatása az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím-félsziget felé. Szergej Akszjonov, a régió vezetője már délelőtt utasítást adott a helyi vízügyi bizottságnak a csatorna felkészítésére, hogy vizet tudjon fogadni.

Mindeközben mostanra elesett Csernobil is. A veszélyes radioaktív hulladékok tárolóját őrző nemzeti gárdisták makacsul ellenálltak, de végül kénytelenek voltak feladni az atomkatasztrófa 20. századi jelképét. Mindenki abban bízik, hogy a nagyon komoly harcok során nem sérült meg a hulladéktároló, mert ha igen, akkor radioaktív porfelhő boríthatja be Ukrajna, Fehéroroszország és európai uniós tagállamok területét.


Az Ukrajna ellen elkezdett offenzíva első napján az ukrán katonai infrastruktúra 74 földi objektumának megsemmisítéséről számolt be az orosz katonai vezetés    Fotó: TASZ


Az ukrán fél szerint Oroszország már hét repülőgépet, négy helikoptert, több mint tíz páncélozott járművet és körülbelül száz katonát veszített, ugyanakkor elfoglalta a Krím félszigettel szomszédos, dél-ukrajnai Herszon megyében Henicseszk és Nova Kahovka településeket.

Harkivnál zajló heves csatákban az oroszoknak nem sikerült a várost körbezárni, mert az ukrán fegyveres erők a nemzeti gárdával együtt eddig visszavertek minden támadást. A város polgármestere arra kérte az embereket, hogy éjszakára menjenek le a metróba a lehetséges tüzérségi támadások miatt.

Csernyihiv megyében az ukrán fegyveres erők szintén megállították az orosz csapatok előrenyomulását. Keleten, Szumi megyében 10-20 kilométert nyomultak be az oroszok Ukrajna területére, ahol az ukrán erők megállították őket. A Fekete-tengeren a Krímtől nyugatra, a román partokhoz közeli Kígyó-szigetet megkísérelték megszállni az orosz erők, az ukrán fegyveresek visszaverték a támadást.


Harkivnál zajló heves csatákban az oroszoknak nem sikerült a várost körbezárni, mert az ukrán fegyveres erők a nemzeti gárdával együtt eddig visszavertek minden támadást    Fotó: rosbalt.ru


Egyelőre nem tudni hogy a Luhanszk megyei Scsasztya település éppen kinek a kezén van. A térségben az orosz csapatok nem hajlandók zöld folyosót nyitni, hogy a nőket és a gyermekeket elszállíthassák a megszállt területekről.

Közben ellentmondó jelentések érkeztek arról, kinek a kezén van most az Antonov gyár Kijevtől kevesebb mint tíz kilométerre lévő repülőtere. Az UNIAN hírügynökség este a hosztomeli létesítményt védő nemzeti gárdisták sajtóreferensére hivatkozva azt közölte, hogy az ukrán erők visszafoglalták az orosz megszállóktól, miközben "több mint egy szakasznyi betolakodót likvidáltak".

Csütörtök este tíz órától másnap reggel hét óráig kijárási tilalmat vezettek be az ukrán fővárosban, Kijevben a hadiállapot kihirdetésének következményeként. Vitalij Klicsko kijevi polgármester elmondta, hogy a kijárási tilalom ideje alatt a közösségi közlekedési eszközök nem fognak járni, a metró minden állomása viszont nyitva lesz mint óvóhely a lakosok számára.


Ellentmondó jelentések érkeztek arról, kinek a kezén van most az Antonov gyár Kijevtől kevesebb mint tíz kilométerre lévő repülőtere     Fotó: TASZ


Amíg Ukrajnában egyre hevesebben dúl a háború, addig a világ lassan felocsúdva az első döbbenetéből, nagyon komoly válaszlépések meghozatalát készíti elő. Brüsszelben ülésezik az EU tagállamainak csúcsa, míg Joe Biden amerikai elnök bejelentette, Vlagyimir Putyin orosz elnököt terheli a teljes felelősség az Ukrajna elleni támadásért, és neki, valamint Oroszországnak szembe kell néznie a következményekkel.

Az amerikai elnök elárulta, korlátozzák Oroszország azon képességét, hogy dollárban, euróban, fontban és jenben kereskedjen, azaz hogy "a globális gazdaság része legyen". Ezenkívül zárolják négy nagy orosz bank pénzügyi eszközeit. Ez azt jelenti, hogy "minden vagyonukat, amely Amerikában van, befagyasztják".

A brit kormány vagyonbefagyasztással és kereskedelmi tilalommal sújtja az összes orosz nagyvállalatot. Boris Johnson brit miniszterelnök elmondta, hogy kitiltják Nagy-Britanniából az Aeroflot orosz légitársaságot, és London teljes mértékben elzárja a brit pénzügyi rendszert az orosz bankok elől.


Az orosz helikopterek szinte minden frontszakaszon a támadás legfontosabb elemei    Fotó: rosbalt.ru


Vlagyimir Putyin orosz elnök nem fogja megnyerni az Ukrajna ellen indított háborút, amelyért nem az orosz nép, hanem egyedül ő viseli a felelősséget - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár csütörtöki televíziós beszédében.

Scholz, kiemelte, partnereivel és szövetségeseivel a NATO, az Európai Unió és a G7 csoport keretében együttműködve kidolgozott egy büntetőintézkedésekből álló csomagot, amely megmutatja az orosz vezetésnek, hogy "nagy árat fizet az agresszióért".

Emmanuel Macron francia államfő csütörtökön jelezte, hogy Franciaország és szövetségesei az Ukrajna elleni "agresszió méretének megfelelő szankciókat" léptetnek életbe Oroszország ellen, ami érinteni fogja a katonai, a gazdasági és az energetikai területeket. Katonai segítségnyújtás keretein belül a NATO égisze alatt Franciaország további csapatokat küld Romániába, melyről a pénteki NATO-csúcson születhet döntés.

Főkép forrása:
MTI/MTVA

További cikkek