393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Csak 18 fokos a szobád vagy irodád? Ez várhat rád, ha sokat tartózkodsz benne…

10perc.hu
2022. 11. 27.
Csak 18 fokos a szobád vagy irodád? Ez várhat rád, ha sokat tartózkodsz benne…

A tudomány szerint a 18 fok a fordulópont, a test minden erejével azon fáradozik, hogy megvédje a maghőmérsékletet, míg a tízfokos hőmérséklet alaposan megviseli a szívet, a tüdőt és az agyat.

Laboratóriumi körülmények között vállalta, hogy részt vesz egy „hidegkísérletben” a BBC riportere, és beült egy tíz fokra hűtött fülkébe. Ez az az átlagos hőmérséklet, amelyben azok élnek, akik nem engedhetik meg maguknak a fűtést.

Első hallásra enyhének tűnik, a fagypont közelében sincs, és semmiképpen sem nevezhető sarkvidéki klímának. A szervezetet talán nem terheli meg, de James Gallagher elismerte, hogy tévedett. A tízfokos hőmérséklet ugyanis alaposan megviseli a szívet, a tüdőt és az agyat.

A kísérletet a szinte tökéletes 21 fokon kezdték, majd fokozatosan hűtötték a levegőt, miközben az emberi szervezet reagálását mérték. Mire a kamra hőmérséklete 18 fokra csökkent, megszűnt az izzadás. A szőrszálak ilyenkor már ágaskodnak, hogy fokozzák a szigetelést.

A tudomány szerint a 18 fok a fordulópont. A test minden erejével azon fáradozik, hogy megvédje a maghőmérsékletet. Az Index által is megírt kísérletben ekkor az ujjak kifehérednek és hidegnek tűnnek, mert a kézben lévő erek elzáródnak. Így takarékoskodnak a meleg vérrel, amit a kritikus szervek számára tartanak fenn.


A tudomány szerint a 18 fok a fordulópont    Fotó: Freepik


A folyamat gyorsabb a nők esetében. „A nők alapból érzékenyebbek a hidegre. Az ösztrogén miatt végtagjaik erei nagyobb valószínűséggel szűkülnek össze, és ettől jobban fáznak” – magyarázta dr. Clare Eglin, a Portsmouthi Egyetem kutatója.

Az első borzongás 11,5 foknál jelentkezik, amikor az izmok remegni kezdenek, hogy hőt termeljenek. A tíz fok kényelmetlen, de még elviselhető – rövid távon. Az agy vérellátása megváltozik, a gondolkodás pedig lelassul. Ezen a hőmérsékleten kevesebb vér, oxigén és glükóz jut az agyba. A növekvő vérnyomás a stroke és a szívroham kockázati tényezője.

A hideg ráadásul számos, a téli hónapokban virágzó fertőzésnek, például az influenzának is kedvez. A fertőzés okozta tüdőgyulladás hideg időjárásban gyakoribb.

Kiderült, hogy a végtagok védelme fontosabb a fejnél, azaz a kesztyű és a meleg zokni lényegesebb a sapkánál. Az étrendben magasabb szénhidráttartalmúra kell átváltani. Végezetül mozgással kell magasabb testhőt termelni, egyszóval káros a napot mozdulatlan tévézéssel vagy a munkahelyen végig ülve dolgozva eltölteni.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek