393.63 Ft

368.77 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Biden: „Szembeszállunk a kínai kihívásokkal”

10perc.hu
2021. 02. 05.
Biden: „Szembeszállunk a kínai kihívásokkal”

Az amerikai elnök Kínát az Egyesült Államok legkomolyabb versenytársának nevezte, de hozzátette, hogy Washington kész együttműködni Pekinggel, amikor ez az amerikai érdekeket szolgálja.

Joe Biden alaposan belehúzott, és igencsak aktívnak mutatkozik a külpolitikában. Előbb a külügyminisztériumban mondott beszédében kijelentette, hogy az Egyesült Államok többé nem huny szemet Oroszország tevékenységei felett. Utalt arra, hogy az orosz államfőt tájékoztatta egy sor amerikai aggodalomról, így a többi között az amerikai választásokba való orosz beavatkozás, a kormányellenes afganisztáni táliboknak amerikai katonák meggyilkolásáért felajánlott állítólagos orosz vérdíjak, illetve a kelet-ukrajnai válság kapcsán.

Nagyon agresszív és nem konstruktív az amerikai elnök retorikája, amellyel Alekszej Navalnij szabadon bocsátását követeli - jelentette ki újságíróknak Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, hozzátéve, hogy Moszkva nem fog hallgatni a kioktató felszólításokra. Peszkov mindemellett hangot adott reményének, hogy az Egyesült Államok kifejezi politikai eltökéltségét a kétoldalú együttműködés iránt, amelynek fejlesztéséhez megvan az alap a számos nézetkülönbség ellenére is.

Kínát sem kímélte Biden, és az ázsiai csúcshatalmat az Egyesült Államok legkomolyabb versenytársának nevezte, ugyanakkor hozzátette, hogy Washington kész együttműködni Pekinggel, amikor ez az amerikai érdekeket szolgálja. Mint mondta, szembeszállnak a jólétüket, biztonságukat és demokratikus értékeiket fenyegető kínai kihívásokkal.

Főkép forrása:
CNN

További cikkek