392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Bekeményítenek a pedagógusok! Ha nem ad választ a 9 pontos követeléseikre a kormány, bojkottálják az érettségit

10perc.hu
2023. 02. 23.
Bekeményítenek a pedagógusok! Ha nem ad választ a 9 pontos követeléseikre a kormány, bojkottálják az érettségit

Egyre több középiskola tanára dönt úgy, hogy nem vesz részt az idei érettségi körüli önkéntes munkában, az előírt kötelező feladatait viszont természetesen elvégzi.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) többek között azt szeretnék elérni, hogy az ágazatban a brüsszeli források érkezésétől függetlenül azonnali, 45 százalékos fizetésemelés legyen, és hogy a tanárok heti 22-26 tanóráját 22 órában maximálják. A kormánnyal egyelőre nem sikerült megegyezni a követelésekről, ugyanis a kabinet egyszerűen nem foglalkozik a követelésekkel érdemben.

Nos, a pedagógusok megunták a huzavonát, és bejelentették, ha a kormány nem ad kimerítő választ a követeléseikre, nem vesznek részt az idei érettségi körüli önkéntes munkában. Az mfor.hu cikke szerint ez azt jelenti, hogy a tiltakozó pedagógusok sem az emelt szintű írásbeli vizsgák javításában, sem az emelt szintű szóbeli bizottságok munkájában nem vesznek részt, továbbá nem vállalnak elnöki feladatokat a középszintű érettségi vizsgákon. Saját intézményünkben diákjaik leérettségiztetése középszinten a munkaköri kötelességük, amit meg is tesznek.


A pedagógusok természetesen diákjaikat leérettségiztetik középszinten, mert az munkaköri kötelességük      Fotó: MTI/Krizsán Csaba


A bojkottot egyébként a tatai Eötvös József Gimnázium 32 tanára indította el, amihez már az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnáziumból, az esztergomi Dobó Katalin Gimnáziumból, három szolnoki és egy tiszafüredi iskolából is csatlakoztak, ebbe a sorba állt bele most a budapesti Veres Pálné Gimnázium is. A budapesti középiskola 28 tanára, a tantestület 42 százaléka csatlakozott az érettségi bojkotthoz - derült ki az iskola Facebook-oldaláról.

A feladatra való jelentkezés határideje hivatalosan március 2., így több, mint két hónap áll rendelkezésére a kormányzatnak, hogy ne csak az aktuális helyzetet oldja meg tűzoltással, hanem valódi javaslatot tegyen a pedagógushiány megoldására, a diák-tanár leterheltség megszüntetésére, az érdemi szakmai egyeztetés feltételeinek megteremtésére.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek