395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Bármelyik pillanatban megindulhatnak az ukrán hadak, miközben a Wagner elhagyja Bahmutot

10perc.hu
2023. 05. 27.

Kijev szerint minden készen áll a támadás megindítására, aminek irányát továbbra is teljes titokban tart az ukrán hadvezetés.

Ukrajna kész megindítani várva várt ellentámadását az orosz erők ellen - mondta egy magas rangú ukrán tisztviselő a BBC-nek. A műsorszolgáltató arról számolt be, hogy Olekszij Danilov nem akar dátumot megnevezni.

Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára azt mondta, hogy „holnap, holnapután vagy egy hét múlva” megkezdődhet a Vlagyimir Putyin elnök megszálló erőitől a terület visszafoglalására irányuló támadás. Kijelentette, Kijevnek „nincs joga hibázni” a döntés kapcsán, mert ez „történelmi lehetőség”, amelyet „nem veszíthetünk el”.



Brit hírszerzés szerint a Wagner-zsoldoscsoport erői valószínűleg elkezdtek visszavonulni egyes állásaikról a lerombolt ukrán Bahmut város körül, és valószínűleg más offenzív műveletekre is felhasználják majd a magánhadsereget a Donbász térségében. A brit védelmi minisztérium legfrissebb hírszerzési közleményében közölte, hogy Wagner tulajdonosa, Jevgenyij Prigozsin azt mondta, hogy megkezdődött a kivonulás, és az állásokat átadják az orosz védelmi minisztérium erőinek.

Kijev megerősítette Wagner rotációját a város széléről. A brit minisztérium a Twitteren közzétett frissítésében közölte, hogy az úgynevezett Donyecki Népköztársaság erői valószínűleg szerda óta vonultak be a kelet-ukrajnai városba, hogy megkezdjék a „tisztítási műveleteket”. Bahmut volt a háború leghosszabb és legvéresebb csatájának színhelye.



Természetesen az orosz hadsereg is felkészült az ukrán támadásra. A BBC számos műholdfelvételekkel igazolta, hogy Moszkva valóságos erődrendszert épített ki a támadás várható területein. A Krím védelmére több kilométeres védelmi vonalat építettek ki még a tengerparton is, akárcsak Mariupol esetében. Utóbbinál szintén tűzérségi gyűrűt építenek ki, például a várostól 55 kilométerre lévő Rivnopilnál.

Főkép forrása:
BBC

További cikkek