393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Az oroszok megfenyegették Csehországot és Bulgáriát

10perc.hu
2021. 04. 30.
Az oroszok megfenyegették Csehországot és Bulgáriát

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, Moszkva nem tűri azt, amit az utóbbi időben a csehek és a bolgárok, valamint az előbbiekhez szolidáris balti államok művelnek.

Úgy tűnik, megunta az orosz vezetés azt, amit az utóbbi időben több állam folytat ellenük. Sőt, a legfelső helyről érkezett a figyelmeztetés Csehország, Bulgária és a balti államok számára, ugyanis Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön a Rosszija 1 televízió Bolsaja Igra (Nagy Játszma) című műsorában bejelentette, a Kreml megfenyegette a Moszkvát fegyvergyárak és -raktárak felrobbantásával vádoló Csehországot és Bulgáriát, hogy nem fogja eltűrni Oroszország folyamatos lejáratását.

Csehország április 17-én azzal vádolta meg Oroszországot, hogy szakszolgálatai felelősek a vrbeticei hadianyagraktárban 2014-ben bekövetkezett robbanásokért, majd kiutasított 18 orosz diplomatát. Bulgária főügyészsége szerdán közölte: hat orosz állampolgárt gyanúsít azzal, hogy 2011 és 2020 között négy robbanást szervezett meg az ország fegyvergyáraiban, amelyek Emiljan Gebrev fegyverkereskedő készleteit tárolták. Szófia csütörtökön kiutasított egy orosz diplomatát.



Peszkov alaptalannak nevezte a vádakat, egyúttal megelégedettségének adott hangot amiatt, hogy ezúttal nem uralkodott el az támadó európai szolidaritás, és az EU alapját képező országok megpróbálnak józan és kiegyensúlyozott álláspontot képviselni. Elismerte, hogy Oroszország nem hagyja válasz nélkül Csehország és Bulgária alaptalan és kihívó vádjait, de az ezekre adandó orosz választ azonban nem kívánta elárulni. Leszögezte, hogy Oroszország minden állammal együttműködésre törekszik, de nem szándékozik eltűrni az orosz belügyekbe, gazdaságba és választásokba mindig beavatkozó Egyesült Államok és a Nyugat konfrontatív megnyilvánulásait.

Mindeközben ezrek tüntettek csütörtök késő este Prágában és több cseh nagyvárosban Milos Zeman államfő, illetve más cseh politikusok oroszbarát politikája ellen. A Millió pillanat a demokráciáért nevű civil szervezet felhívására Prágában a Vencel téren mintegy 20 ezer ember gyűlt össze, akik szerint Csehország a Nyugathoz, nem Oroszországhoz tartozik, és amiatt tiltakoztak, hogy Milos Zeman államfő a vrbeticei lőszerraktárakban 2014-ben történt robbanások ügyében Moszkva oldalára állt.



Míg Andrej Babis miniszterelnök szerint a robbanásokban szerepet játszottak az orosz titkoszolgálatok, addig Milos Zeman vasárnapi televíziós interjújában azt állította, hogy az eseményeknek két változata létezik, az orosz ügynökök részvétele a robbanásokban nem bizonyított, ezért a rendőrség feladata megállapítani, mi is történt valójában. A cseh sajtó szerint Zeman ezzel az orosz álláspontot képviselte, és muníciót adott az orosz propagandának. Babis a héten megismételte, hogy az eseményeknek szerinte csak egy változata van.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek