395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Az anyatej a legjobb a babának

10perc.hu
2021. 02. 18.

A tudományos adatok alapján kijelenthető, hogy az anyatej minden tekintetben előnyösebb az újszülött számára.

Újabb kutatás erősítette meg, hogy az újszülöttek számára nincs fontosabb az anyatejnél. A Birminghami Egyetem kutatói Toldi Gergelynek, az Immunológiai és Immunterápiás Intézet munkatársának vezetésével  megállapították, hogy az anyatejjel táplált babák immunrendszerében életük első három hetében sokkal több szabályozó T-sejt jelenik meg, mint a tápszeres babákéban. Ez pedig tovább növeli az anyatej előnyös egészségi hatásainak számát, amelyek némelyike akár felnőttkorig is elkísérheti az embert.



Ráadásul kiderült, hogy az anyatej befolyásolja a csecsemők immunvédekezését is. Például enyhítik az anyatejjel kapott anyai sejtekre beinduló immunreakciót, és csökkentik a gyulladást is. Ráadásul egyes jótékony bélbaktériumok, amelyek segítik a szabályzó T-sejtek működését, ugyancsak nagyobb számban fordulnak elő az anyatejes babák bélrendszerében.



A tudósok azt is kimutatták, hogy a terhesség idején anyai sejtek jutnak a magzatba a méhlepényen keresztül, majd a megszületése után az anyatejjel a bélrendszerén keresztül is jut be az anyától származó sejt a gyermek vérkeringésébe. Az anyatejjel táplált babák esetében az első három hétben jelentős változás történik a szerzett immunitásban. A kutatók hosszú távon tervezik, hogy nyomon követik e gyermekek fejlődését.



A tudományos adatok alapján kijelenthetjük, hogy az anyatej minden tekintetben előnyösebb az újszülött számára. Viszont egyáltalán nem ritka, hogy az édesanyának kevés a teje, vagy egyáltalán nincs, ezért egyáltalán nem lehet kijelenteni azt, hogy a tápszereknek nincs helyük az újszülöttek táplálásában, különösen a speciális, gyógyászati célú tápszereknek. Ugyanakkor az is tény, hogy a tápszergyártó cégek soha nem fogják tudni egy az egyben lemásolni az anyatej összetételét.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek