392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Árulod a lakásod? Rövidesen nem lesz kötelező az energetikai tanúsítvány az eladáshoz

10perc.hu
2023. 05. 05.
Árulod a lakásod? Rövidesen nem lesz kötelező az energetikai tanúsítvány az eladáshoz

Ha a vevő kéri, akkor át kell majd adnia a dokumentumot, míg, aki felújítási szándékkal vásárolja meg az ingatlant, az biztosan igényelni fogja a tanúsítványt.

Hamarosan átalakítja a kormány az ingatlanok energiahatékonysági tanúsítványainak rendszerét, írja a Hvg.hu. A lap információi szerint az épületek energiatanúsítványait érintő rendelet már csak a megjelenésre vár. Nagy Péter, a Budapesti Mérnöki Kamara alelnöke elmondta, az ingatlan eladásakor nem lesz kötelező az eladónak elkészíttetni az energiatanúsítványt, de ha a vevő kéri, akkor át kell majd adnia a dokumentumot.

Ráadásul, aki felújítási szándékkal vásárolja meg az ingatlant, az a szakember szerint igényelni fogja a tanúsítványt, aki pedig nem fogja ezt tenni egy rosszabb állapotú épület esetén, az várhatóan nem felújításban, hanem bontásban, és új, korszerű ingatlan építésében gondolkozik. A leendő tanúsítványok alaposabbak lesznek, a mostani egy helyett hat-hétoldalas, a laikusoknak is jobban érthető információkat fognak tartalmazni.

A tanúsítvány elkészítésének díja eddig minden megkezdett óra után 5500 forint volt, ez az összeg változatlan maradna, de a hozzá tartozó időtartamról a lap szerint nem rendelkeznek.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek