392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Ammóniás vagy ammóniamentes hajfestéket válasszunk?

10perc.hu
2021. 11. 24.
Ammóniás vagy ammóniamentes hajfestéket válasszunk?

A mai korszerű hajfestékek rendeltetésszerű használat mellett kivétel nélkül biztonságosak, nincs ismert egészségkárosító hatásuk.

A 19. századi lapok egészségügyi rovatai rendszeresen számoltak be a hajfestés veszélyeiről, ami akkoriban kész életveszély volt. A korai hajfestékek összetevői, például a sötét színezésre használt ezüst-nitrát, más néven pokolkő, súlyosan egészségkárosító hatásúak voltak.

Persze, az elmúlt csaknem két évszázad alatt óriási fejlődésen ment át a hajfestés, és ma már legfeljebb egy elrontott hajfestés miatt eshet őrületbe valaki. Sőt, a sötétre festés megfelelő technikákkal még ápol is, mivel a professzionális hajfestékek rengeteg ápoló anyagot tartalmaznak.

Bár kétségtelen, hogy az ammóniának szúrós szaga van, amitől sokan tartanak, valójában a hajfestés során előforduló mennyiségben ez mindössze kellemetlen, de korántsem tekinthető veszélyesnek. Megvan ugyanakkor az az előnye, hogy segítségével tartóssá tehető a hajfestés, valamint tökéletesen megoldható az ősz haj fedése is.

Az ammóniatartalmú hajfestékek sötétítésre, világosításra és színezésre, valamint a már szőkített hajak hamvasítására, tonizálására, árnyalására egyaránt alkalmasak. A világosítás ugyan erősebb vegyszert igényel, de szakember kezében ez sem jelent kockázatot.



Néhányan félnek attól, hogy az ammónia kicsípi a fejbőrüket, bőrpirosodást, ritka esetben allergiás reakciót okozhat, vagy, hogy a vegyszer roncsolja a hajukat. Ráadásul elterjedt vélemény, hogy a várandós nők nem festhetnek hajat, mivel a szúrós szag irritálhatja a kismamák szaglását.

Az ammóniamentes hajfesték hasonló a klasszikus hajfestékhez, de inkább úgy működik, mint egy színező. Kevésbé jut be a hajba, és emiatt kevéssé roncsol, azonban drágább, mint a hagyományos hajfesték. Inkább természetesebb árnyalatokhoz, egy-két árnyalatnyi módosításra használható, viszont az ősz hajat nem fedi megfelelően.

Az ammóniamentes hajfestékek kiválóan alkalmazhatók színezésre, ami a legkíméletesebb festésnek tekinthető. Nincs szúrós szaga, ezért is kedvelik. Azonban vigyázat, az, hogy nincs szúrós szaga, nem jelenti azt, hogy nem lehetünk érzékenyek rá. Ez esetben is ajánlott próbát végezni a fül mögötti részen az első használat előtt.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek