EUR: 385,80 Ft
USD: 358,32 Ft
CHF: 391,09 Ft
GBP: 439,44 Ft
RON: 78,09 Ft
RSD: 3,29 Ft

Mai névnap:

Akár tíz évvel is megúszhatja brutális tettét a rendőrgyilkos

Balesetek-bűnügyek
10perc.hu
2 hónapja
Kiemelt kép: Freepik

Ha azzal a szándékkal indult meg késsel a kezében Sz. Szilárd, hogy megölje a rendőrt, akkor emberölés, ha viszont dulakodás volt, és eközben szúrta meg a rendőrt, akkor halált okozó testi sértés, halmazatban hivatalos személy elleni erőszakkal jöhet szóba.

Amint arról már beszámoltunk, csütörtök este Budapesten, a XI. kerületben egy férfi betörte a szomszédja ajtaját, majd a kiérkező rendőrökre támadt. Sz. Szilárd késével mindhárom rendőrt megszúrta, akik közül Baumann Péter rendőr főtörzsőrmester – aki februárban lett volna 30 éves – olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházban életét vesztette.

Az Indexnek nyilatkozó büntetőjogász elsősorban arra hívta fel a figyelmet, hogy ilyen esetben először azt kell megnézni, beszámítható volt-e az elkövető. Szakértő fogja megvizsgálni, hogy büntethető-e, vagy sem. Katona Csaba szerint amennyiben büntethető, akkor két dolog jöhet szóba.

Az egyik emberölés, hivatalos személy sérelmére elkövetve, ami 10 évtől 20 évig terjedő, vagy akár életfogytig tartó börtönnel büntetendő. Lehetséges halált okozó testi sértés, halmazatban hivatalos személy elleni erőszakkal, ennek a büntetési tétele azonban csak 2 évtől 12 évig terjed.


A több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberöléssel gyanúsított férfi nem tett vallomást a kihallgatása során, és panaszt tett a gyanúsítás ellen    Fotó: police.hu


Ha a gyilkos azzal a szándékkal indult meg késsel a kezében, hogy megölje a rendőrt, akkor emberölés, ha viszont dulakodás volt, és eközben szúrta meg a rendőrt, akkor halált okozó testi sértés, halmazatban hivatalos személy elleni erőszakkal jöhet szóba.

Katona Csaba úgy véli, hogy ennél az esetnél az elkövető valamilyen tudatmódosító szer hatása alatt állhatott, vagy a beszámíthatóságával lehettek komoly problémák. Ráadásul egy ilyen nagy horderejű eset a média középpontjába kerül, akkor számolni kell a közvélemény nyomásával is.

Menyhért Enikő ügyvéd arra hívta fel a figyelmet, hogy már a jogalkotó is külön nevesíti a hivatalos személyt, jelen esetben a rendőrt. Ebben az esetben tehát az ellenük elkövetett támadás csak súlyosbítja a történteket.


Jelen esetben rendőrök voltak a szemtanúk, és még videófelvétel is készült az esetről     Fotó: MTI/Mátyus Tamás


Szakkérdés lesz majd eldönteni azt is, hogy a támadó a késsel hova szúrt. Szándékosan létfontosságú szerv irányába, vagy dulakodás közben érte késszúrás a rendőröket. Bátki Pál büntetőjogász azt emelte ki, hogy bizonyítékok bőven állnak majd rendelkezésre, hiszen jelen esetben rendőrök voltak a szemtanúk, és még videófelvétel is készült az esetről.

Egy biztos, Sz. Szilárd nem könnyíti meg sem a saját, sem pedig a rendőrség dolgát. Kovács Katalin, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a 24.hu-nak azt közölte, hogy a több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberöléssel gyanúsított férfi nem tett vallomást a kihallgatása során, és panaszt tett a gyanúsítás ellen.


A rendőrgyilkos a konditerem megszállottja volt, durván kigyúrta magát      Fotó: kuruc.info

A szomszédok annyit mondtak el a Blikknek Sz. Szilárdról, hogy valamilyen vállalkozást üzemeltetett. A konditerem megszállottja volt, durván kigyúrta magát, úgy festett, mint egy igazi szteroidbomba. Korábban is előfordult, hogy agresszíven viselkedett a házban.