392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Akár havi 150 ezret is kifizethetsz egy beteg hozzátartozód ápolásáért

10perc.hu
2022. 12. 05.
Akár havi 150 ezret is kifizethetsz egy beteg hozzátartozód ápolásáért

A leendő szakápolási központokról a törvényből annyit tudunk meg, hogy azokban a kórházakétól „eltérők” lesznek a térítési díjak, de hogy mekkorák, azt még nem tudni.

Rövidesen törvényerőre emelkedik az az egészségügyi törvénycsomag, amely egyéb változások mellett kitenné a kórházakból a tartós ápolásra szoruló betegek egy részét, és szakápolási központokba helyezné át őket.

A Telex megtudta, hogy a terv olyan betegeket érint, akiknek stabil az állapota, de önállóan nem tudják ellátni magukat, a gondozásuk viszont már nem igényel állandó orvosi jelenlétet. A rehabilitációs osztályokon a betegeket a hétköznapi életbe való visszatérésre készítik fel, a krónikus osztályokon pedig azzal a reménnyel folytatódik a tartós szakorvosi kezelés, hogy a beteg egy idő után elhagyhatja a kórházat.

A készülő törvény ezeknek a betegeknek az ellátását kiemeli az egészségügyből és áthelyezi a szociális ellátásba. Az elképzelés szerint arról, hogy ki helyezhető át szakápolási központba, a kórház orvosa fog dönteni. A leendő szakápolási központokról a törvényből annyit tudunk meg, hogy azokban a kórházakétól „eltérők” lesznek a térítési díjak, de hogy mekkorák, azt még nem tudni.


A rehabilitációs osztályokon a betegeket a hétköznapi életbe való visszatérésre készítik fel     Fotó: Freepik


A térítési díj nem haladhatja meg az ellátott havi jövedelmének 80 százalékát. Az egyik budapesti bentlakásos idősotthonban jelenleg 3680–5465 forint a napi térítési díj, tehát havi szinten 110–160 ezer forintba kerül az ellátás attól függően, hogy hány ágyas szobában helyezik el az illetőt.

A befogadó szociális intézménytől már előre kap egy tájékoztatót arról, hogy hova kerül, milyen szolgáltatásokat kap ott, és milyen térítési díjat kell fizetnie. A beteg vagy a hozzátartozó ez alapján dönthet úgy, hogy nem fogadja el az áthelyezést, viszont ebben az esetben a kórházban sem maradhat: hazabocsátják, és innentől a családtagoknak kell megoldaniuk az ápolását.


A segítő akkor lehet ott a beteg mellett, ha az állapota miatt folyamatos segítségre szorul    Fotó: Freepik


Szintén új az eddigi gyakorlathoz képest, hogy az állam – beismerve az általános nővérhiányt – lehetővé fogja tenni a kórházakban egy segítő személynek nevezett családtag vagy a beteg által kijelölt más valaki jelenlétét a látogatási időn túl is.

A segítő akkor lehet ott a beteg mellett, ha az állapota miatt folyamatos segítségre szorul, tartós ellátást igényel, pszichés krízishelyzetben van vagy haldoklik
. A segítő részt vehet a beteg gondozásában, a napi ügyei intézésében, a lelki egészségének ápolásában, de nem végezhet egészségügyi tevékenységet.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek