394.25 Ft

369.98 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Akár 17 százalékkal is emelkedhetnek 2023-ban a nyugdíjak

10perc.hu
2022. 11. 19.

Jelenleg nem lehet kizárni azt, hogy a magyarországi átlagnyugdíj összege 2023-ban 200 ezer forint fölé emelkedne.

Lassan állandó téma itthon a nyugdíjas szervezetek és a gazdasági szakemberek között a nyugdíjak emelésének szükséges mértéke. Egy biztos, hogy volna is hová emelni, ugyanis a nyugdíjasokat sokkal jobban érinti az infláció, mint a munkabérből élőket, és a szakértők is többször figyelmeztettek már a bajra.

Sejtelmes poszt jelent ma meg a magyar kormány hivatalos Facebook-oldalán, ami szerint januártól jelentős mértékű nyugdíjemelésre számíthatnak a szépkorúak. Hozzáteszik, hogy ezzel a magas infláció negatív következményeitől szeretnék megóvni a nyugdíjasokat, de konkrét összeget vagy százalékot nem mellékeltek.


Januártól jelentős mértékű nyugdíjemelésre számíthatnak a szépkorúak      Fotó: Freepik


A Pénzcentrum úgy véli, mindez azért van, mert feltételezhetően még zajlik a számolás és az egyeztetés is az emelés mértékéről. Ugyanis a nyugdíjemelés mértékénél a kormányzat figyelembe szokta venni az inflációs várakozásokat, ez pedig 2023-ra akár 17,5 százalékos is lehet, legalábbis van ilyen előrejelzés.

Ennek alapján pedig egyáltalán nem kizárt, hogy jövőre akár 14-17%-os nyugdíjemelést kapnak a szépkorúak. Ez egyben azt is jelentené, hogy a magyarországi átlagnyugdíj összege 2023-ban 200 ezer forint fölé emelkedne. Az azonban egyáltalán nem biztos, hogy maga a nyugdíjemelés megoldja a gondokat.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek