393.90 Ft

370.49 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Ahol harcolnak az utolsó vérig és golyóig – riport a végóráit élő Bahmutból

10perc.hu
2023. 03. 02.
Ahol harcolnak az utolsó vérig és golyóig – riport a végóráit élő Bahmutból

Szinte minden ég az oroszok által rommá lőtt kelet-ukrajnai városban, melyet a támadók már hét hónapja ostromolnak eredménytelenül.

Döbbenetes képsorok árulkodnak arról, milyen körülmények uralkodnak jelenleg Bahmutban. A The Guardian stábja egy kanadai önkéntes sofőrrel jutott be a városban, aki több tucat társával a civil túlélőket, sebesülteket, és amikor lehetőségük van rá, a holtesteket mentik ki a hét hónapja ostrom alatt álló kelet-ukrajnai városból.

Daniel Wilk remegő kézzel videózik a földi pokolban, bemutatva, mi maradt az egykoron gyönyörű kisvárosból. A kanadai önkéntes átadja a kameráját, mert holtesteket találtak. A látvány borzalmas, hiszen az áldozatokat valósággal ketté tépte az életüket kioltó robbanás. Miközben összeszedik a holttestek maradványait, a velük lévő orvos szerint az áldozatok körülbelül három napja hunytak el.

A stáb tagjai most már elhiszik azokat a történeteket, amit az idevezető úton a menekülőktől hallottak. Ez maga a pokol. Miközben lángol a város, a Bahmutot bekerítő oroszok egyfolytában lövik azt, ami a településből még megmaradt. A városba való bejutás egyre veszélyesebbé vált a mentőcsapatok számára, egyre többen mondogatják, hogy az ukrán erőknek ki kellene vonulniuk innen.


Házról házra, romról romra folyik a harc Bahmutban    Fotó: The Guardian/Reuters


„Az elmúlt napokban nem tudtuk elérni a belvárost. Legutóbb jutottunk a legközelebb hozzá, hiszen úgy ötszáz méterre lehettünk a városközponttól. De tovább nem mehettünk, így azokat a civileket, akik a folyópartra szorultak, nem tudtuk kimenteni” – mondta Olha Danilova, aki Wilkhez hasonlóan egy ukrán civil szervezetnek, a Dobrij Rukhnak dolgozik.

Ráadásul az egyetlen, még az ukránok által ellenőrzött utat is folyamatosan bombázzák az orosz erők. Wilk szerint, ha megpróbáltak kijutni a városból ezen a főúton, állandóan lőttek rájuk az utcákon cirkáló mesterlövészek. Azok pedig gondolkodás nélkül lőnek civilekre, mentőegységekre, mindenre, ami mozog. „Nem törődnek semmivel. Ez kész mészárlás” – mondta a kanadai önkéntes.

„Az egész várost bejártam. Még mindig vannak olyan apróságok, amelyek szinte normálisnak tűnnek egy donbászi város számára. A többi teljesen lepusztult. Amikor legutóbb behajtottam, hat füstgolyót számoltam. Mindenhol tüzek vannak" - tette hozzá Wilk.

Bahmut hamarosan az oroszok kezére kerülhet. Még a város legrendíthetetlenebb védőinek közösségi oldalaiba is sivár hangvétel férkőzött, már a drón egység „Magyar” becenevű parancsnoka sem annyira optimista. „Csak annyit kell tudnia, hogy március 1-jén Bahmut még mindig áll. Noha mindent megteszünk, hogy ne kerüljön orosz kézre, egyre nehezebb megtartani” – közölte a parancsnok.

Noha érkeznek ukrán csapatok a térségbe, az orosz erők szinte teljesen bekerítették a romvárossá vált Bahmutot. Annak ellenére mindent megtesznek a város elfoglalásáért, hogy már eddig is több ezer orosz katona életébe került a hét hónapja zajló ostrom.


Az orosz erők szinte teljesen bekerítették a romvárossá vált Bahmutot     Fotó: The Guardian/Reuters


„A vezetőink és a hadseregünk nyilvánvalóan mérlegelni fogja az összes lehetőséget. Eddig tartották a várost, de ha kell, stratégiailag visszavonulnak a védvonalaink mögé. Biztos lehet mindenki abban, nem áldozzuk fel feleslegesen az embereinket” – mondta Alekszandr Rodnyanszkij, az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij gazdasági tanácsadója.

Ez a csata most Ukrajna eltökéltségét testesíti meg, még akkor is, ha az öldöklő küzdelem a végéhez közeledhet. Egy biztos, Bahmut bukása csapás lenne Ukrajnának – és propagandagyőzelem a Kremlnek. Ugyanakkor az elfoglalása most már kevés valódi stratégiai előnyt jelentene Oroszországnak.

Többek szerint az erősítést valószínűleg azért küldték az ukránok, hogy időt nyerjenek a már kiépített védővonalak megerősítésére a Bahmuttól körülbelül 15 kilométerre nyugatra lévő Chasiv Yar dombon. Ha ez teljes mértékben sikerül, akkor Bahmut feladása semmilyen módon nem befolyásolja a háború menetét az ukránok részére.

Főkép forrása:
The Guardian/Reuters

További cikkek