393.63 Ft

368.77 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Afgán merénylő brutális támadása Svédországban

10perc.hu
2021. 03. 04.
Afgán merénylő brutális támadása Svédországban

Hét embert késelt meg egy a 22 éves afgán férfi a dél-svédországi Vetlandában, az áldozatuk közül három állapota válságos.

Döbbenetes hír rázta meg a világot: egy 22 éves afgán férfi öt különböző helyszínen hét embert késelt meg pár száz méteres körzeten belül a mintegy 13 ezer lakosú svéd kisvárosban, a Stockholmtól 340 kilométerre délre fekvő Vetlandában. A 22 éves férfi a svéd közszolgálati televízió szerint 2018-ban menekültként érkezett Afganisztánból az országba. Szerepel a bűnügyi nyilvántartásban, kisebb bűncselekményeket követett el korábban.

Üvöltést hallottunk az utcáról, majd megláttunk egy férfit, aki kiáltozva jött be az üzletbe. Megkéseltek, ezt hajtogatta. Ömlött a vér a vállából, törölközőket tettünk rá, megpróbáltuk elszorítani a vérzést – mesélte Asa Karlquist, egy virágüzlet tulajdonosa a Vetlanda-Posten helyi lapnak.



A hét megkéselt áldozatot korházba szállították, csakúgy, mint a támadót, akit a rendőrök lőttek meg az elfogása előtt. Három áldozat életveszélyes állapotban van, két másik személy sérülése súlyos, míg a merénylő jelenleg nincs kihallgatható állapotban. A Dagens Nyheter napilap és a TV4 hírcsatorna beszámolója szerint a rendőrség házkutatást tartott egy vetlandai lakásban, mely feltételezhetően a gyanúsított otthona. Kihallgatták a szomszédokat, tárgyi bizonyítékok után kutattak.

A rendőrség vizsgálja az esetleges terrorista motivációt az ügy kapcsán, mondta el Malena Grann regionális rendőrségi vezető. Korábban azt a tájékoztatást adták, hogy nem találtak terrorizmusra utaló jelet, gyilkossági kísérlet tárgyában folyik a nyomozás – írta meg a BBC. A hatóságok megerősítették a rendőri jelenlétet a városban. Kontroll alatt tartjuk a helyzetet, a nyomozás jelenlegi állása szerint az elkövetőnek nem volt társa – közölték a nyomozó szervek újságírókkal.



Stefan Löfven svéd miniszterelnök elítélte az incidenst. Társadalmunk összehangolt erejével vesszük fel a harcot az ilyen förtelmes bűncselekményekkel szemben – jelentette ki a kormányfő, aki a Reuters értesülései szerint állandó kapcsolatban áll a rendőrséggel és a biztonsági erőkkel.

Főkép forrása:
BBC

További cikkek