393.63 Ft

368.77 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Abortuszellenes az Európai Parlament új elnöke

10perc.hu/FG
2022. 01. 19.
Abortuszellenes az Európai Parlament új elnöke

A héten megválasztott Roberta Metsola abortuszellenessége máltai származásával magyarázható: a többségében katolikus vallású szigetországban a terhességmegszakítás ma is törvénybe ütközik.

Máltai jobbközép politikus, a 43. életévét megválasztása napján betöltő Roberta Metsola az Európai Parlament új elnöke. A négygyerekes családanya a harmadik nő, aki betöltheti ezt a fontos uniós vezetői posztot. A mérsékelt politikus politikai hitvallásának kuriózuma ugyanakkor, hogy abortuszellenesnek vallja magát.

A kis Földközi-tengeri szigetország, az unió legkisebb tagállama, Málta adja a jövőben az Európai Parlament elnökét Roberta Metsola személyében, aki az intézmény legfiatalabb elnöke lesz. Az ambíciózus hölgy a múlt héten elhunyt David Sassoli hivatalát veszi át, mostanáig Sassoli alelnöke volt.

Metsola a legnagyobb európai parlamenti frakció, az Európai Néppárt tagja, ők favorizálták megválasztását. Az Európai Parlament elnökét többnyire valamelyik nagy tagállam adja, a népességszáma, mérete miatt kissé lenézett Málta politikusának győzelme precedens nélküli – írja az AFP hírügynökség.



A máltai politikus bevándorlási ügyekkel, a sajtószabadság kérdéskörével foglalkozott behatóan eddigi európai parlamenti karrierje során. Az eltérő ideológiai alapú politikai csoportok közötti hídépítés mestereként ismert Matsola abortuszellenessége máltai származásával magyarázható: a többségében katolikus vallású szigetországban a terhességmegszakítás ma is törvénybe ütközik.

Az Európai Parlamentben egyes csoportok intenzíven küzdenek azért, hogy az abortuszhoz való jogot minden uniós tagállamban elismerjék. Roberta Metsola ezt mindezidáig ellenezte, az EP elnökeként azonban ígéri, nem fogja hátráltatni a terhességmegszakítás további európai kiterjesztését. Bár meggyőződését nem kívánja feladni, parlamenti elnökként a jövőben a többségi álláspontot fogja hivatalosan képviselni.

Főkép forrása:
consilium.europa.eu

További cikkek