EUR: 369,42 Ft
USD: 345,38 Ft
CHF: 379,21 Ft
GBP: 428,55 Ft
RON: 74,38 Ft
RSD: 3,15 Ft

Mai névnap:

93 film a 93. Oscar-díjátadóra

Kultúra
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: freepik.com

Rekordszámú, 93 filmet neveztek az amerikai filmakadémia legjobb nemzetközi film kategóriájába.

Úgy tűnik, az idei Oscar-díjátadó már a nevezések esetében is számos rekordot fog megdönteni. Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) ismertette tagságával a legjobb nemzetközi film kategóriájába nevezett filmek listáját, és összesen 93 nevezés érkezett a filmakadémiához. Ez pedig azt jelenti, hogy már a múlté a 2017-es rekord, amikor 92 filmet küldtek az Oscarért az egyes országok. Ráadásul a 93 nevezett film közül 34 alkotást rendezett nő, ami héttel több a tavaly felállított csúcsnál.

A The Wrap mozis hírportál hírei szerint a filmakadémia szavazóinak a következő négy hét áll a rendelkezésére, hogy legalább 12 filmet megnézzenek a nevezett alkotások közül, mielőtt február 1-jén elkezdődik a szavazás első köre. Az Oscar-jelöléseket március 15-én hozzák nyilvánosságra. A 93. Oscar-díjátadó gálát pedig április 25-ére tervezik a Los Angeles-i szervezők.


Magyarország által a versenybe küldött Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című alkotás, amelyet Horvát Lili rendezett     Fotó: port.hu


A nevezett produkciók között szerepel a Még egy kört mindenkinek című dán film, Thomas Winterberg rendezésében, Alexander Nanau Colectiv című román dokumentumfilmje, Agnieszka Holland Sarlatán című cseh filmje, az orosz Dorogije továriscsi, Andrej Koncsalovszkij filmje, és a Magyarország által a versenybe küldött Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című alkotás, amelyet Horvát Lili rendezett.