EUR: 380,17 Ft
USD: 348,84 Ft
CHF: 399,18 Ft
GBP: 441,91 Ft
RON: 76,49 Ft
RSD: 3,24 Ft

Újabb részvényfelosztásra készül a Tesla

Üzleti hírek
10perc.hu
1 éve
Kiemelt kép: Twitter.com/Tesla

A Tesla leharmadolja a részvényeit.

A döntés értelmében, minden augusztus 17-én nyilvántartott részvényes minden egyes birtokolt papír után két további részvényből álló osztalékot kap, amelyet augusztus 24-én, a kereskedés zárása után osztanak ki – közölte a vállalat. A split után a cég részvényeivel való kereskedés augusztus 25-én kezdődik.

Bár a felosztás nem befolyásolja a vállalat fundamentumait, a cég kapitalizációját, a részvények árfolyamát feldobhatja, mivel a befektetők szélesebb körének könnyebbé teszi a papírok megvásárlását, mivel olcsóbbak lesznek.

Elon Musk vezérigazgató a Refinitiv adatai szerint a Tesla 15,6 százalékát birtokolja, miután tavaly több millió részvényt adott el.

Mi az a részvényfelosztás?
Részvényfelosztásról akkor beszélünk, ha egy vállalat egy meglévő részvényt több új részvényre oszt fel. Ha egy vállalat 2-1 arányban végzi a felosztást, akkor a részvények árfolyama felére csökken, de a forgalomban lévő részvények mennyisége megduplázódik.

A cégek általában akkor osztanak fel részvényeket, amikor a részvények árfolyama jelentősen megnőtt. A felosztás csökkenti a részvény árfolyamát, ami a vásárlók szélesebb körét vonzza. A felosztás semmilyen módon nem változtatja meg a vállalat jelenlegi értékét.