EUR: 391,25 Ft
USD: 368,76 Ft
CHF: 405,32 Ft
GBP: 451,21 Ft
RON: 78,68 Ft
RSD: 3,34 Ft

Emberi sejtet ültettek makákó majmok embriójába!

Tech és tudomány
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: BBC

Emberi sejteket tartalmazó majomembriókat hoztak létre amerikai és kínai szakemberek, akiknek eredményei segíthetik a beültethető emberi szervek növesztésére irányuló kutatásokat.

Ha eddig esetleg nem lángoltak fel a különböző állatkísérletekkel kapcsolatos etikai viták, akkor abban biztosak lehetünk, hogy a legújabb, igencsak forradalmi kutatási eredmény után ez biztosan megtörténik majd. A BBC News ugyanis megtudta, hogy amerikai és kínai kutatók emberi őssejteket juttattak be makákóembriókba, amelyek fejlődését 20 napig tanulmányozták.

A kutatásról és eredményeiről beszámoló tanulmányt a Cell című folyóiratban publikálták, és a kísérleteket az a Juan Carlos Izpisua Belmonte, az amerikai Salk Intézet professzora vezette, aki 2017-ben részt vett az első ember-sertés hibrid létrehozásában. A professzor szerint a mostani kutatás hozzájárulhat a szűkösen rendelkezésre álló beültethető szervek problémájának megoldására és segíthet jobban megérteni az emberi fejlődés korai szakaszát, a betegségek kialakulásának és az öregedésnek a folyamatát.


A kísérleteket az a Juan Carlos Izpisua Belmonte, az amerikai Salk Intézet professzora vezette, aki 2017-ben részt vett az első ember-sertés hibrid létrehozásában    Fotó: BBC


Noha a kutatók úgy vélik, hogy munkájuk tökéletesen megfelelt a jelenlegi etikai és jogi irányelveknek, az első szirénhangok máris megszólaltak a kísérletek nyilvánosságra kerülését követően.