EUR: 388,45 Ft
USD: 370,45 Ft
CHF: 403,19 Ft
GBP: 448,76 Ft
RON: 78,09 Ft
RSD: 3,31 Ft

Szertartáson végezték ki a fáraót

Tech és tudomány
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: wikipedia

Egy korszerű technológiai eszközökkel végzett új kutatás szerint az ókori Egyiptomban 3600 éve uralkodó Szekenenré Ta-aa fáraót kivégezték, miután fogságba esett egy csatában.

Szekenenré Ta-aa az ókori egyiptomi XVII. dinasztia utolsó előtti fáraója volt, uralkodása alatt kezdődött az Egyiptom északi vidékét, a Nílus deltáját megszállva tartó hükszoszok kiűzése. A The Guardian cikke arról számol be, hogy egy a legkorszerűbb képalkotási vizsgálati módszereket alkalmazó kutatás kiderítette, hogyan halt meg a fáraó.

Szekenenré Ta-aa múmiájának feltárása után már a hatvanas években készítettek a fáraó testéről röntgenképeket. A vizsgálat kimutatta a balzsamozók által ügyesen eltüntetett fejsebeket, amelyeket a kutatók elmélete szerint vagy csatában, vagy a palotában elkövetett merényletben szerezhetett az uralkodó. A most elvégzett CT-vizsgálat és 3D-s képalkotás révén azonban Szahar Szalim professzor, a Kairói Egyetem radiológusa és Záhi Havássz régész arra a megállapításra jutott, hogy a fáraót "kivégzési szertartás" során ölték meg, miután egy csatában foglyul ejtették.


A vizsgálat kimutatta a balzsamozók által ügyesen eltüntetett fejsebeket     Fotó: theguardian.com


A múmia deformálódott keze arra utal, hogy a fáraót a csatatéren foghatták el, kezeit hátrakötözték, így nem tudta kivédeni a fejét ért csapásokat. A fáraó csontjainak elemzése alapján negyvenéves lehetett, mikor meghalt. A kutatók a feltárt sérüléseket összevetették azokkal a hükszosz fegyverekkel, köztük szekercével, lándzsával és tőrökkel, amelyeket a kairói Egyiptomi Múzeum gyűjteményében őriznek.