EUR: 380,12 Ft
USD: 347,01 Ft
CHF: 394,37 Ft
GBP: 438,24 Ft
RON: 76,44 Ft
RSD: 3,24 Ft

Már karácsonykor kínai állampolgárok voltak a Liu-fivérek

Sport
10perc.hu
10 hónapja
Kiemelt kép: Fotó: Facebook/shaoangliu

A helyi sajtó már arról ír, hogy a testvérpár Im Hjodzsunnal alkotnak majd csapatot, aki korábban dél-koreai színekben lett olimpiai bajnok, majd 2021-ben felvette a kínai állampolgárságot.

Már kínai állampolgárnak vallhatja magát a korábban magyar színekben olimpiai bajnoki címet szerző Liu Shaolin Sándor és testvére, a kétszeres olimpiai bajnok Liu Shaoang. A kínai sajtó állítása szerint gyorsított eljárásban hozták meg a döntést, így a sportolók – immár kínai színekben – részt vehetnek a következő téli olimpián – írja a VG.

Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang teljes titokban, már karácsonykor hozzájutottak a kínai állampolgársághoz. Ehhez azért is juthattak gyorsan hozzá, mert a hírek szerint mindketten folyékonyan beszélik a mandarin kínait, ez pedig felgyorsította az ügyintézési folyamatokat.

A gyorsított eljárásra pedig a nemzetközi olimpiai szabályok miatt van szükség. Az előírások szerint országváltás után három évig nem indulhat az adott sportoló olimpián. Ha sokáig elhúzódott volna az ügy, veszélybe került volna a Liu testvérek szereplése a 2026-os téli ötkarikás játékokon.

Kínában közben már arról cikkeznek, hogy a Liu testvérek Im Hjodzsunnal alkotnak majd csapatot, aki korábban dél-koreai színekben lett olimpiai bajnok, majd 2021-ben felvette a kínai állampolgárságot.