386.18 Ft

355.40 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Nyakunkon a tél, vele a megemelkedett rezsiszámla! Segítünk, hogy takarékoskodhatsz az energiával!

10perc.hu
2023. 11. 14.
Nyakunkon a tél, vele a megemelkedett rezsiszámla! Segítünk, hogy takarékoskodhatsz az energiával!

Az igazán elkötelezettek pedig a komplett energiahatékony háztartás felállításával hosszútávon rengeteg költséget megspórolhatnak, miközben elindulnak az önellátás felé vezető úton.

Sokkoló, de a magyar háztartások energiafelhasználásának 71%-át a fűtés teszi ki. Ez a döbbenetes arány főleg a megfelelő hőszigetelés hiányára eredeztethető vissza. Melegvízre 13%, főzésre 6%, világításra és egyéb háztartási elektromos berendezésekre, például mosógépekre, mosogatógépekre és szárítógépekre, valamint egyéb elektromos eszközökre, további 10% energiát fogyasztunk el.

Az energiatakarékos otthon kialakítása rengeteg előnnyel jár: nem csak a pénztárcánk lesz hálás, a környezetünket is óvjuk vele, ha tudatosan bánunk az energiával. Az egyik leghatékonyabb eszköz nyilvánvalóan a megújuló energiaforrás használata, de néhány apró trükk is sokat segíthet.

  • Ha nem használunk egy háztartási gépet, kapcsoljuk ki! Kávéfőző, hangfal, laptop, televízió, mind-mind olyan eszközök, amelyeket a készenléti üzemmód helyett nyugodtan ki is kapcsolhatunk.
  • Váltsuk régi izzóinkat LED-esre! Egy LED-körte akár 70%-al is kevesebb áramot fogyaszt, mint egy hagyományos.
  • Tartsuk mindig tisztán elektromos főzőlapunkat! Talán nem is gondolnánk, de egy szennyeződött főzőlap lassabban melegszik, és sokkal több energiát is használ.
  • A sütőn válasszuk a légkeveréses funkciót! Ez sokkal energiatakarékosabb, mint az alul-felül sütés.
  • Ne töltsük tele a vízforralónkat, ha csak egy csésze teányi forró vízre van szükségünk! Apróságnak tűnhet, de ezzel is felléphetünk az energiapazarlás ellen.


A fűtés költségeinek akár 13-20 százalékát is megtakaríthatjuk az előre beprogramozott időzítéssel    Fotó: Pixabay


Ha azon szerencsés kevesek közé tartozunk, akiknek otthona jól hőszigetelt, még mindig van néhány sarkalatos pont, ahol „megfoghatjuk” az energiát. Ilyen például egy okosotthon-rendszer kialakítása, ami közvetlenül a rezsi csökkenését eredményezi.

A fűtés költségeinek akár 13-20 százalékát is megtakaríthatjuk az előre beprogramozott időzítéssel és a részleges, szobánkénti távszabályozással. De egy okosotthon kialakításával akár a melegvíz-használatot is megreformálhatjuk: a bojlerek időzítésével például a felhasznált energia 25 százalékát is megtakaríthatjuk.

„Újépítésű házak esetében vagy felújításnál kapóra jöhet a hővisszanyerős szellőztetős rendszer is, ami tulajdonképpen hermetikusan lezárja az egész házat. A beépített ventilátornak hála nem szökik el télen a meleg, mégis folyamatos a friss oxigén-pótlás, ablaknyitás nélkül is! A legmodernebb rendszerek pedig akár azt is érzékelik, hányan tartózkodnak a szobában, és ennek megfelelően szabályozzák a szellőzést” – árulta el Tóth Marcell, a Wosser Energetika Kft. ügyvezetője.

A napelemes rendszer kiépítése a legnépszerűbb megoldás, mivel hatékony és környezetbarát. Elegendő akár otthonunk vagy vállalkozásunk energiaigényének kielégítésére. A rendszer az áramot a napsugárzás erejéből nyeri ki és egy inverter segítségével alakítja át. Nem csak környezetbarát, pénzt is megtakarít nekünk, sőt, a rendszer kiépítése még az ingatlan értékét is növeli.

Főkép forrása:
Pixabay

Hirdetés

További cikkek