EUR: 386,71 Ft
USD: 363,21 Ft
CHF: 400,81 Ft
GBP: 445,08 Ft
RON: 77,83 Ft
RSD: 3,30 Ft

Valóban megérik az árukat az erkélynapelemek?

Otthon
10perc.hu
6 napja
Kiemelt kép: Pixabay

Hazánkban is többen támogatnák a használatának az engedélyezését, amit egyelőre a törvény nem enged.

Miután Németországban a hétszeresére nőttek a mini napelemek eladásai 2023 első három hónapjában éves alapon, a szakértők szerint akár 12 millió modult is telepíthetnek az országban az évtized végéig. Emellett Európában például Ausztriában, Franciaországban, Lengyelországban, valamint az Egyesült Királyságban és Svájcban is nagy a kereslet a technológiára – írta a haszon.hu.

Ezekben az országokban a kormányzatok igyekeznek megkönnyíteni a napelemek rendszerbe állítását, egyszerűbbé téve az engedélyezést. A mini napelemek beszerelése egyszerű, nem igényli szakember alkalmazását, mert mindenki maga is meg tudja csinálni: egyszerűen csak be kell dugni a konnektorba - nyilatkozta Christian Ofenheusle, az Empower Source vezetője a Deutsche Wellének.

A HVG megjegyzi, az erkélynapelemeknél nagyon fontos az optimális beállítás: mindig dél felé kell nézniük. Azonban amíg a világ naposabb régióiban egy 400 wattos mini napelem körülbelül 800 kilowattóra energiát állíthat elő egy év alatt, Közép-Európában ennek nagyjából a felét.

Németországban az egyedülállók átlagosan 1500 kilowattóra energiát fogyasztanak évente, egy négyszemélyes család pedig nagyjából 4000-et. Tehát egy mini napelem nem képes fedezni egy lakás éves fogyasztását, azonban a villanyszámlát lényegesen csökkentheti.


Egy ilyen mini napelem 25 évig üzemelhet, tehát 16-19 évig hozhat tiszta hasznot a németeknél a jelenlegi energiaárak mellett    Fotó: Pixabay


Az online kereskedők 400-1200 euróért (durván 150 ezer - 450 ezer forint) árusítják a mini napelemeket Németországban. Jelenleg egy kilowattóra áram ott 30-50 eurocentbe (115-200 forint között) kerül, így a megtérülés átlagosan 6-9 év. Egy ilyen mini napelem 25 évig üzemelhet, tehát 16-19 évig hozhat tiszta hasznot a németeknél a jelenlegi energiaárak mellett. Akár a hazánkban is elterjedhetnek az erkélyekre szerelhető napelemek.

„Kezdeményezzük az erkélyi napelemek telepítésének és üzemeltetésének engedélyezhetőségét! Mindent megteszünk annak érdekében, hogy megfelelő elszámolás mellett egyszerűsödhessen a napelemes rendszerek telepítése az olyan egyszerűbb megoldásokkal együtt, amilyen az erkélypanelek használata" - jelentette be Őrsi Gergely, Budapest II. kerületének polgármestere a Facebookon néhány napja.

Az erkélyekre, vagy akár a kerítésekre szerelhető napelemek használatát gyakorlatilag tiltják Magyarországon. Azonban a kerületi polgármester úgy véli, a megújuló energiaforrások szerepe egyre jobban felértékelődik, ezért fontos, hogy támogassák a térnyerésüket.

Ezért döntött úgy a II. kerületi testület, hogy egyeztetéseket és jogszabály-módosítást kezdeményeznek annak érdekében, hogy elterjedhessenek az olyan „költséghatékony napelemes megoldások, mint például az erkélynapelemek”. Emellett azt is fontosnak látják, hogy „biztosított legyen az egyszerű, átlátható, a felhasználóknak megtakarítást eredményező szaldós elszámolási rendszer és szabályozási környezet.”