EUR: 391,25 Ft
USD: 368,76 Ft
CHF: 405,32 Ft
GBP: 451,21 Ft
RON: 78,68 Ft
RSD: 3,34 Ft

Menthető az elfagyott muskátli

Otthon
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: freepik.com

Az elmúlt hetek szeszélyes időjárása nem igazán kedvezett a balkonládákba kiültetett növényeknek, köztük például a muskátliknak.

Az ország több pontján is mértek még hajnalban április közepén is, mínusz öt foknál hidegebbet. Az elfagyott növények azonban menthetők, csak egy kicsit később fognak virágozni. A muskátlik szárai, levelei egy bizonyos részig megfeketedtek, ezért addig vissza kell metszeni. Érdemes napos helyre tenni a ládákat. Pár hét alatt csodásan burjánzó és gazdagon virágzó növények válnak belőlük.

A titok nyitja a tápoldat megfelelő adagolása a bőséges locsolás mellett. A balkonláda alja minden esetben legyen kilyukasztva, mert ha megáll a víz a láda aljában, a muskátli gyökere kirohadhat. A muskátli gyakorlatilag minden helyet szeret. Virágzik a naposabb és az árnyékos helyen is egyaránt.


A balkonláda alja minden esetben legyen kilyukasztva, mert ha megáll a víz a láda aljában, a muskátli gyökere kirohadhat     Fotó: freepik.com


Amíg egy 60 cm-es ládába maximum két-három tövet tegyünk, addig az egy méteres ládába akár öt tövet is összeültethetünk. Érdemes más növényeket is mellé tenni, így színes foltokat képeznek majd, ha virágoznak. A futómuskátlit lehet más csüngő növénnyel társítani, ilyen például a futó petúnia, amely egész nyáron át virágzik.

Az angol muskátli is nagyon kedvelt lett az elmúlt években. Ez egy nemesített fajta, ami csak részben hordozza az eredeti faj génjeit. A virága egzotikus formájában is különbözik a többitől, ráadásul nemcsak a kertben vagy a balkonon, hanem a lakásban is tartható. Vigyázat, a vizet nem annyira szereti, ezért mérsékelten kell öntözni, a virágzás kezdete után azonban szeptemberig hetente kell tápoldatozni. Az elnyílt virágokat eltávolítva további virágzásra sarkalhatják. Ne ijedjenek meg, ha nyár közepén a virágzása abba marad. Egy rövid pihenő után, a forróság elmúltával újra erőre kap és dúsan virágzik.


A muskátli gyakorlatilag minden helyet szeret     Fotó: freepik.com


Figyelem! Az árnyékos helyet nem szeretik, napi 6-8 óra napfényt igényelnek, ugyanakkor az úgynevezett nagyvirágúak kimondottan a szűrt fényben és árnyékosabb, hűvösebb helyeket kedvelik. Éppen ezért a bokrok és cserjék mellett is szemet gyönyörködtetően növekednek.