EUR: 386,71 Ft
USD: 363,21 Ft
CHF: 400,81 Ft
GBP: 445,08 Ft
RON: 77,83 Ft
RSD: 3,30 Ft

Mindig legyen a kamránkban lekvár vagy befőtt!

Otthon
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: freepik.com

Amíg be nem indul a szezon, nagyanyáinktól tanult módon az elrakott gyümölcsök tökéletes forrásai lehetnek a vitaminoknak és a tápanyagoknak.

Befőttet már a nagymamáink is készítettek, a cukorral történő befőzés viszont csak az I. világháború idején vált ismert eljárássá. Elsősorban azért, mert így a gyümölcsök a nyári hónapokon kívül is elérhetőek maradnak a számunkra, ráadásul tartósítószer nélkül, hőkezeléssel tartósítjuk, ezáltal megőrzi az üvegbe zárt friss gyümölcs ízét, zamatát. Ugyanúgy, mint a lekvárokat.


A bevitt energia csökkentése érdekében ugyanakkor állítunk már elő édesítőszeres befőtteket     Fotó: freepik.com


A hőkezeléssel való kíméletes technológia titka abban rejlik, hogy vákuum alatt 55-60 C fokon sűrítjük, ezáltal megőrzik vitamin és ásványi anyag tartalmukat, ez viszont kedvezőbb élettani hatást jelent a fogyasztó részére. A bevitt energia csökkentése érdekében ugyanakkor állítunk már elő édesítőszeres befőtteket, illetve cukor hozzáadása nélkül készült lekvárokat.

Persze azt tudni kell, hogy a cukortartalom a befőttekben egyébként nagyon minimális. A friss meggy természetes cukortartalma 14-es, 15-ös, a 14-17 enyhén cukrozott a cukrozott befőtteké pedig 18-as, tehát nem hatalmas mennyiségű cukor hozzáadásával készülnek, illetve édesítőszerrel. Ezzel szemben a lekvárok cukortartalma felmehet 50 százalékig is.


A lekvárok cukortartalma akár 50 százalékos is lehet, attól még egészséges a fogyasztása    Fotó: freepik.com


Az egyedi, kíméletes technológiával, friss gyümölcsből készült lekvárok nem csak az édességekhez passzolnak, hanem a húsok remek kiegészítői is lehetnek, akár szósz formájában is. Az áfonyalekvár édes-savanykás íze a vadhúsokhoz és a rántott camemberthez is tökéletesen illik, míg a kisebb cukortartalmú szilvalekvár a sertés- vagy csirkesültek kiegészítője lehet akár kéregként, akár töltelékként is.