EUR: 380,17 Ft
USD: 348,84 Ft
CHF: 399,18 Ft
GBP: 441,91 Ft
RON: 76,49 Ft
RSD: 3,24 Ft

Figyelj! Így lehet a kertedben egész nyáron bámulatos a gyep!

Otthon
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: 10perc.hu

A fű magától nem lesz bársonyos haragoszöld, és sokkal több energiát kell rá fordítani, mint a többi növényre.

A hosszú, sötét, téli hónapok után újra itt a tavasz, és ezzel egyidejűleg a természet is újra életre kel. Nem kevés feladattal jár ez a kertes házban élők számára, hiszen sok mindenre kell egyszerre odafigyelni, de a legtöbben részben vagy teljes egészében kihagyják a gyepápolási teendőket, mondván: a fű magától is szép tud lenni, nincs szüksége törődésre. Ez viszont egy olyan tévhit, amit el kell oszlatni.

A 10perc.hu kérdésére Molnár Gábor Éva kertészmérnök elárulta, hogy a téli időjárási körülmények között a gyep is ugyanolyan igénybevételnek van kitéve, mint az örökzöldek, ami után regenerálódnia kell, és ebben mi magunk is szerepet kell hogy vállaljunk. Ugyanakkor az is tény, hogy a gyepápolás kezdetét nem lehet napra pontosan behatárolni, hiszen az nagyban függ a hőmérséklet-változástól. Éppen ezért fontos időben felkészülni a folyamatokra, és már kora tavasszal szükséges beszerezni a megfelelő eszközöket, tápanyagokat, talajjavítókat.


Molnár Gábor Éva kertészmérnök szerint forduljunk szakemberhez a kert tavaszi újraélesztésénél    Fotó: 10perc.hu


„Tavasszal első körben késes gyepszellőztető géppel kell meglazítani a talajt. Ez a szerkezet akár fél centiméterre is felkarcolja a talaj felszínét, ezáltal újrasarjadásra készteti a fűszálakat. Az elhalt részektől, a képződött filcrétegtől ily módon megszabadulunk” – magyarázta a szakember, aki hozzátette, nagy hibát követ el az, aki a gyepszellőztetéssel lezártnak tekintik a munkát, mert az önmagában nem sokat ér.

Ugyanis ilyenkor nyitott a talaj, ez a legalkalmasabb időpont elvégezni a talajjavítók kiszórását és a gyep tápanyagozását, az esetleges betegségek megelőzése és a gyep regenerálódása érdekében. A tápanyagozással nagyon könnyen rásegíthetünk a gyep regenerálódására, ami már egy középkategóriás kertnél is igen látványos eredményt tud hozni. Ebben a folyamatban erősítjük meg a növény és a talaj kapcsolatát, aminek köszönhetően azt a haragoszöld színt kapjuk kertünkben, amit mi, magyarok imádunk.


A tápanyagozással nagyon könnyen rásegíthetünk a gyep regenerálódására, ami már egy középkategóriás kertnél is igen látványos eredményt tud hozni     Fotó: 10perc.hu


„Teljesen felesleges elszórni bármilyen tápanyagot a gyepben, ha nem is tudjuk, mi okozza a sárgulást. Fel kell előtte mérni, hogy mire van szüksége a fűnek, majd ezek megértése után kell továbblépni. Nem véletlenül ajánlom mindenkinek, hogy forduljon szakemberhez a kert tavaszi újraélesztésénél” – tette hozzá Molnár Gábor Éva.