EUR: 382,59 Ft
USD: 355,01 Ft
CHF: 405,63 Ft
GBP: 445,79 Ft
RON: 77,02 Ft
RSD: 3,27 Ft

Az oroszok gyorsan megnyerhetik a háborút, ha a Nyugat felfüggeszti Ukrajna támogatását

Orosz-ukrán háború
10perc.hu
3 hete
Kiemelt kép: X (Twitter)

Az Institute for the Study of War (ISW) úgy véli, a majd két éve zajló konfliktus kimenetele nagyrészt a nyugati támogatásokon múlik.

Az amerikai ISW egy friss elemzésében figyelmeztet: ha elhalna a Kijevnek nyújtott nyugati támogatás, akkor az ukránok nem tudnák sakkban tartani az orosz hadsereget. Egy ilyen forgatókönyv esetén az oroszok előtt megnyílna a lehetőség, hogy újra megindítsanak egy nagyszabású gépesített offenzívát, amely ezúttal jó eséllyel sikerrel zárulna. Az ISW szerint a konfliktus kimenetele nagyrészt a nyugati támogatásokon múlik.

Mindeközben változatlan hevességgel zajlanak a fegyveres összecsapások Ukrajnában. Mintegy másfél századnyi ukrán katona tartózkodik a Dnyeper bal partján, Krinki térségében, de az átkelés során az ukrán hadsereg másfél-két zászlóaljat veszített - közölte Vlagyimir Szaldo a Telegram-csatornáján.

Herszon megye orosz ellenőrzés alá került területeinek elöljárójának bejegyzése szerint az ukrán fél NATO-kiképzők irányításával készült a Dnyeperen való átkelésre, itt összpontosítva a legjobb katonai és elektronikai felszerelését, valamint megmaradt egységeinek legjavát.


Az oroszok Herszon megyében védelembe kényszerültek, az ukránok megvetették a lábukat a Dnyeper bal partján     Fotó: The Guardian 


Az orosz erők újabb csapást mértek az Ukrajna délkeleti részében lévő Zaporizzsja megyére, két mentést végző szakember életét vesztette a támadás következtében - közölte Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter a Telegramon. A tárcavezető elmondta, hogy az oroszok rövid időn belül másodjára nyitottak tüzet a régió polgári infrastruktúrájára.

Újabb szankciós csomagot készít elő az EU Oroszország ellen. Az Európai Bizottság több mint száz embert helyezne korlátozó intézkedések hatálya alá, újabb behozatali és kiviteli tilalmakat, valamint az olajárplafon szigorítására és az uniós szankciók kijátszása elleni fellépésre irányuló intézkedések elfogadását is szorgalmazza az elfogadásra javasolt, Moszkvával szemben bevezetni tervezett tizenkettedik szankciós csomagjában.