387.60 Ft

357.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Gáza árnyékában ugyan, de továbbra is dörögnek a fegyverek Ukrajnában

10perc.hu
2023. 10. 15.
Gáza árnyékában ugyan, de továbbra is dörögnek a fegyverek Ukrajnában

Huszonhét repülőgép típusú ukrán drónt fogott el éjszaka az orosz légtérben a légvédelem, miközben az orosz szárazföldi erők egyre hevesebben, de sikertelenül ostromolják Avgyijivkát.

Noha az október 7-én végrehajtott Hamász támadás Izrael ellen, valamint az azóta kialakult háborús helyzet kissé kiszorította a hírek éléről az orosz-ukrán háborút – Vlagyimir Putyin legnagyobb örömére –, ám senki se gondolja, hogy a lassan két esztendeje itt dúló véres háború veszítene a lendületéből. Jelenleg a felek mindent megtesznek azért, hogy valamiféle előrehaladást érjenek el a megmerevedni látszó frontvonalakon.

Minden oldalról elözönlötték az oroszok a héten Avgyijivkát Ukrajna keleti részén, de elfoglalni nem tudták az iparvárost. A megszállók tucatjával bombázzák a lakóépületeket. Az ATV Híradó haditudósítója, Olekszandr Kacsura a Donbászból jelentette, hogy a hét közepén rendkívül felerősödtek a harcok Donyeck megyében. Egyre intenzívebb a küzdelem az ukrán védők és az orosz megszállók között.

Avgyijivkát a héten az oroszok minden oldalról elözönlötték. A békeidőben 30 ezer lakosú iparváros közelében az ukrán hadsereg ötven egységnyi orosz haditechnikai felszerelést megsemmisített, több ezer orosz katonát pedig ártalmatlanított, illetve megsebesített, így mostanra némileg stabilizálódott a helyzet. Ezeknek a katonáknak a többsége az úgynevezett Donyecki Népköztársaságból verbuválták.


Minden oldalról elözönlötték az oroszok a héten Avgyijivkát Ukrajna keleti részén, de elfoglalni nem tudták az iparvárost     Fotó: Telegram


Nem felel meg a valóságnak az, amit az orosz propaganda terjeszt, miszerint az oroszok már bevették Avgyijivkát. A település elöljárója, Vitalij Barabás a napokban meglátogatta azokat a lakosokat, akiknek lebombázták a házát. Mint Barabás mondta: a megszállók a teljes körű invázió óta most indították a legnagyobb rohamot a város ellen. A bombázások után a megszállók nem hagyják kimenteni az ukrán civileket a romok alól, mert tűz alá veszik a katasztrófaelhárítókat.

Az ukrán hatóságok felszólították az embereket, hogy hagyják el a területet, sokan azonban nem akarnak evakuálni, mert a kokszüzem továbbra is működik, így van munkájuk. Többen ott élnek a gyár területén, pedig az oroszok naponta dobják le rájuk a légibombákat.

Persze Kijev sem marad adósa Moszkvának. Sorozatos dróntámadásokat indítanak orosz célpontok ellen. Inkább kevesebb, mint több sikerrel. Huszonhét repülőgép típusú ukrán drónt fogott el éjszaka az orosz légtérben a légvédelem – közölte az orosz védelmi minisztérium vasárnap a Telegram-csatornáján.


Putyin szerint a Kijev által indított offenzíva kudarcot vallott      Fotó: X (Twitter)


A tárca szerint a pilóta nélküli repülőszerkezetek közül tizennyolcat Kurszk megye felett, kettőt pedig Belgorod megye felett a levegőben semmisítettek meg. Hét drónnal kapcsolatban a tárca nem bocsátkozott részletekbe. Roman Sztarovojt, Kurszk megye kormányzója szombat éjjel még 12 ukrán drón lelövéséről számolt be. A politikus szerint Zorino község területére törmelék zuhant, de a senki sem sérült meg.

Az ukrán fegyveres erők tartalékokat használó ellentámadása június 4-én kezdődött és a mai napig tart. Az orosz elnök ettől függetlenül bejelentette, a Kijev által indított offenzíva kudarcot vallott. „Ukrajna új offenzív hadműveletekre készül a front egyes szektoraiban, de ellentámadása teljesen kudarcot vallott” - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök október 15-én, az Izvesztyija beszámolója szerint.

„Ami az ellentámadást illeti, amely állítólag elakadt, az valójában teljesen kudarcot vallott. Az orosz vezetés tisztában van azokkal az új offenzív akciókkal, amelyeket az ukrán hadsereg még készül a frontvonal egyes szakaszain, de ezek már nem hozhatnak számukra eredményt. Látjuk, tudjuk. És mi is ennek megfelelően reagálunk” – mondta az orosz elnök.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek