EUR: 382,59 Ft
USD: 355,01 Ft
CHF: 405,63 Ft
GBP: 445,79 Ft
RON: 77,02 Ft
RSD: 3,27 Ft

Meglepő döntés! A Wagner zsoldosai visszatérnek Ukrajnába

Orosz-ukrán háború
10perc.hu
2 hónapja
Kiemelt kép: BBC/Reuters

Egy hónappal azután, hogy a Wagnert tulajdonló Jevgenyij Prigozsin életét vesztette egy tragikus balesetben, a zsoldosszervezet bejelentette, visszatérnek Ukrajnába, hogy folytassák a harcot Oroszország érdekeiért.

Prigozsin halála után Moszkva kezdte átvenni az irányítást a közel 6000 katonát számláló Wagner felett, ám a katonai magáncégnek továbbra is bizonytalan a jövője. Mint ismert, a zsoldossereg katonái Prigozsin irányításával júniusban fellázadtak az orosz vezetés ellen, ezért a Kreml most igyekszik minél szorosabbra fogni a gyeplőt – írja a Newsweek.

A tagoknak az orosz elnök egy ultimátumot ajánlott: vagy csatlakoznak az orosz hadsereghez vagy pedig Fehéroroszországban telepednek le. Vlagyimir Putyin egy augusztus végén aláírt rendelete arra kötelezte az összes félkatonai vagy nem katonai szervezet tagját, hogy esküdjön fel Oroszország alkotmányos rendjére – számolt be az ATV.

Egészen mostanáig teljesen bizonytalan volt a helyzet azzal kapcsolatban, hogy mi lesz a Wagner jövője, Telegram-csatornájukon azonban olyan képek bukkantak fel a minap, amelyeken Wagner- és orosz zászlót tartanak a kezükben. ,,Az 1. rohamosztag egyik szakaszának katonái önálló csoportjuk összeállítása után visszatérnek a konfliktusövezetbe, hogy megvédjék Oroszország érdekeit és a győzelmet" – olvasható a bejegyzésben.

Samuel Ramani, a RUSI brit védelmi intézet munkatársa az X-en (korábbi Twitteren) írt arról, hogy a Kreml egykori tanácsadója, Szergej Markov szintén hasonló módon fogalmazott a Wagner jelenlegi helyzetével kapcsolatban, emellett azt is kijelentette, hogy az ukránok félnek.