EUR: 382,59 Ft
USD: 355,01 Ft
CHF: 405,63 Ft
GBP: 445,79 Ft
RON: 77,02 Ft
RSD: 3,27 Ft

Lengyelországnak végleg elege lett Ukrajnából! Varsó nem ad több fegyvert Kijevnek

Orosz-ukrán háború
10perc.hu
2 hónapja
Kiemelt kép: Anadolu Agency

Lengyelország beidézte Ukrajna nagykövetét, miután Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ-ben azt mondta: egyes nemzetek szolidaritást színleltek Ukrajnával.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerdán bejelentette: Lengyelország felhagy a fegyverek szállításával Ukrajna számára a gabonavita miatt. Morawiecki azt mondta, Ukrajna felfegyverezése helyett a jövőben saját országa védelmére összpontosít. A Telex azt írja, Lengyelország kedden beidézte Ukrajna nagykövetét, miután Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ-ben azt mondta: egyes nemzetek szolidaritást színleltek Ukrajnával.

A lap felidézte, a gabonavita azután kezdődött, hogy Oroszország teljes körű ukrajnai inváziója szinte teljesen lezárta a fő fekete-tengeri hajózási útvonalakat, és arra kényszerítette Ukrajnát, hogy alternatív szárazföldi útvonalakat keressen, csakhogy ez ahhoz vezetett, hogy nagy mennyiségű gabona áramlott be Közép-Európába.


Egyre komolyabb a vita az ukrán gabona miatt Volodimir Zelenszkij és Mateusz Morawiecki között     Fotó: GOV.pl 


Ennek következtében az Európai Unió ideiglenesen megtiltotta a gabona behozatalát Bulgáriába, Magyarországra, Lengyelországba, Romániába és Szlovákiába, védve ezzel a helyi gazdákat, akik amiatt aggódtak, hogy az ukrán termék lenyomja a helyi árakat. A tilalom szeptember 15-én lejárt, és az EU úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg azt, de Magyarország, Szlovákia és Lengyelország saját hatáskörben úgy döntött, hogy továbbra sem engedi be az ukrán gabonát az országba.

A hét elején Ukrajna keresetet nyújtott be a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) az említett országok ellen a tilalmak miatt, amelyek szerinte megsértik a nemzetközi kötelezettségeket. Lengyelország erre azt válaszolta, hogy fenntartja a tilalmat, és "a WTO előtti panasz nem hat meg minket”.

Morawiecki közölte azt is, hogy növelni fogják a Kijevből származó tiltott termékek számát, ha Ukrajna tovább fokozza a gabonavitát. A lengyelek szerint Ukrajna nem megfelelően próbálja megoldani a nézeteltéréseket azzal, hogy nemzetközi bíróságokhoz nyújt be panaszokat.


Lengyelország saját hadseregét szereli fel a legkorszerűbb fegyverekkel, már nem szállít hadfelszerelést Ukrajnának     Fotó: GOV.pl


Lengyelország sok támogatást nyújtott Ukrajnának az Oroszországgal szembeni védekezésben, sürgette Németországot, hogy Leopard 2 harckocsikat szállítson az országnak, vadászrepülőgépeket ígért az országnak, és több mint 1,5 millió menekültet fogadott be Ukrajnából.

Ugyanakkor Lengyelország saját hadseregét szereli fel a legkorszerűbb fegyverekkel, már nem szállít hadfelszerelést Ukrajnának - jelentette ki a lengyel kormányfő. "Amennyiben nem akarod, hogy védekezned kelljen, akkor szükséges, hogy legyen mivel védekezned, ez az elvünk, ezért adtunk nagy megrendeléseket" - utalt Morawiecki a lengyel hadsereg folyamatban lévő korszerűsítésére.