EUR: 386,71 Ft
USD: 363,21 Ft
CHF: 400,81 Ft
GBP: 445,08 Ft
RON: 77,83 Ft
RSD: 3,30 Ft

Az ukrán hírszerzés szerint Prigozsin talán nem is halott – de már elindult a marakodás a vagyonán

Orosz-ukrán háború
10perc.hu
2 hete
Kiemelt kép: Telegram

Ez az első alkalom, hogy az ukrán részről kétely merül fel azzal kapcsolatban, hogy a Wagner vezetője valóban életét vesztette volna.

Az ukrán katonai hírszerzés helyettes vezetője, Vadim Szkibickij arról beszélt, még egyáltalán nem lehet minden kétséget kizáróan kijelenteni, hogy Prigozsin valóban életét vesztette a repülőszerencsétlenségben.

Az Ukrajinszka Pravda szerint Szkibickij kijelentése így hangzott: ,,Még várni kell ezzel, ez nem annyira egyszerű. Ez ugyanaz a személy, Prigozsin, akivel korábban már történt egy állítólagos repülőgép-baleset, mégis életben maradt utána. Ez Oroszország, nehéznyomon követni az ilyen dolgokat" – fogalmazott az ukrán katonai hírszerzés vezetője.

Ez az első alkalom, hogy az ukrán részről kétely merül fel azzal kapcsolatban, hogy a Wagner vezetője valóban életét vesztette volna: nem sokkal korábban maga az ukrán elnök tette szóvá Putyin felelősségét a merényletben.

Szentpéterváron megindították Prigozsin vagyonának öröklési eljárását – írta meg az orosz média az alapján, hogy az örökösödési ügyek nyilvántartásába felkerült Jevgenyij Viktorovics Prigozsin neve. Plázák, hotelek, csokoládé múzeum és rubel milliárdok, mind-mind Prigozsin öröksége. Nagy kérdés, kik kaparintják meg a vagyont – írta a vg.hu.

Hogy mekkora vagyona volt Prigozsinak? Prigozsin egyik cége, a Concord egy másik társaságon, a Voentorgon keresztül 16 éven át szállított élelmiszert az orosz haderőnek. A Fontanka orosz lap számításai szerint ez idő alatt összesen 1500 milliárd rubel – egy orosz rubel nagyjából 4 forintnak felel meg – bevételre tettek szert a cégek.


Plázák, hotelek, csokoládé múzeum és rubel milliárdok, mind-mind Prigozsin öröksége     Fotó: kremlin.ru


A profit 10 százalékos marzzsal számítva elérte a 147 milliárd rubelt. Más kérdés, hogy ez a nyereség a Wagner fenntartására ment el. De néhai zsoldosvezérnek nem csak pénze volt, hanem valóságos cégbirodalma is. A teljesség igénye nélkül birtokolt

  • egy Megaline LLC nevű, katonai táborok építésére szakosodott vállalkozást, amelyet több milliárd rubel értékben foglalkoztatott az orosz védelmi minisztérium.
  • A már említett Concord Management and Consulting LLC készételeket gyártott, de ezen keresztül tulajdonolt egy moszkvai hajó-éttermet is.
  • A Retail JSC nevű cég, amelyet a felesége vezetett, egy hatalmas pláza tulajdonosa, amelynek a tetején Wagner központ működött.
  • Az Aurum filmstúdióban 49 százalékos résszel bírt.
  • Az övé volt az Eliseev Merchants Store LLC, amelyen keresztül egy kiterjedt bevásárlóközpont és egy csokoládé múzeum volt a nevén.
  • A Hotelservice LLC is családi vállalat, amely szállodákat üzemeltet, de pláza és lakókomplexumok is ide tartoztak.
  • Prigozsin széles médiaportfóliót is éptett, az ékkő a Patriot csoport volt, ami havi 21 millió felhasználót ért el. Később megjelent a PrimaMedia, illetve a hírhedt orosz trollgyárakat is Prigozsin nevéhez kötik.

Az üzleti érdekeltségeinek kis túlzással se szeri, se száma. A hagyatéki eljárás minden bizonnyal hosszadalmas és bonyolult lesz. Mindez a vagyonelem azonban talán alkalmas arra, hogy bemutassa, miért tekintenek Oroszországban Prigozsinra inkább a világ legismertebb orosz nagyvállalkozójaként, sem mint úgy, mint egy pusztító magánhadsereg atyjára.