EUR: 386,71 Ft
USD: 363,21 Ft
CHF: 400,81 Ft
GBP: 445,08 Ft
RON: 77,83 Ft
RSD: 3,30 Ft

A háború kegyetlen valósága – Kijevben már kisgyermek áldozata is van az oroszok bombázásának

Orosz-ukrán háború
10perc.hu
3 hónapja
Kiemelt kép: The Guardian/EPA

A Wagner kivonulásával jelentősen csökkentek az orosz erők rohamai Bahmutnál, ahol emiatt átmenetileg szünetelnek a harcok.

Csütörtökön ismételten megszólaltak a légvédelmi szirénák Kijevben, a bombázásban az oroszok lakóépületeket és egy kórházat is eltaláltak – írta a Guardian. Az ukrán főváros újabb hivatalos tájékoztatást adott ki, eszerint a támadásoknak egy kiskorú és két felnőtt halálos áldozata van. 12 ember megsérült, a sérültek között is egy gyerek van.

Ugyanakkor szigorú vizsgálat indult, miután egyes beszámolók szerint azért halhatott meg három ember Kijevben, mert hiába próbáltak bejutni egy óvóhelyre, zárva találták azt. A három halálos áldozat között van a jelentések szerint egy édesanya és gyermeke.

Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők szárazföldi erőinek parancsnoka az Ukrajinszka Pravda hírportálnak elmondta, megváltozott a Donyeck megyei Bahmut városánál a hadművelet formátuma, átmenetileg szünetelnek a harcok a romvárosban. Jelentősen csökkentek az orosz erők rohamai.


Az elmúlt napokban az ukrán alakulatok felfüggesztették az előrenyomulást a szárnyakon Bahmutnál      Fotó: BBC


Első pillantásra úgy tűnik, hogy az ellenség felhagyott a támadó hadműveletek folytatásával a térségben, de ez nem felel meg a valóságnak. Átmenetileg megváltozott a hadművelet formátuma a Wagner orosz zsoldoscsoport alakulatainak kivonása, orosz reguláris, köztük légideszant alakulatokkal való felváltása nyomán.

Az elmúlt napokban az ukrán alakulatok felfüggesztették az előrenyomulást a szárnyakon, mivel ott más fontos feladatokat láttak el. „Csoportunk parancsnoksága megfelelő intézkedéseket hoz egységeink harcképességének helyreállítása és az ellenséges szándékok meghiúsítása érdekében” – fűzte hozzá Szirszkij.