EUR: 380,12 Ft
USD: 347,01 Ft
CHF: 394,37 Ft
GBP: 438,24 Ft
RON: 76,44 Ft
RSD: 3,24 Ft

Folytatódik az öldöklés Bahmut füstölgő romjaiért

Orosz-ukrán háború
10perc.hu
8 hónapja
Kiemelt kép: Twitter/Peachpink V.2

Egyik fél sem enged, így naponta ezrek halnak meg az orosz-ukrán háború immár nyolcadik hónapja zajló csatájában, amit a Donyeck megyei városért vívnak a felek.

A Maxar Technologies amerikai vállalat friss, március 6-án készült műholdfelvételeket hozott nyilvánosságra a Donyeck megyei Bahmutról, amelyeken egyebek mellett az látható, hogy a várost átszelő folyó feletti hidak megsemmisültek. A város keleti része szenvedte el a legnagyobb károkat, ennek elfoglalását jelentették be a napokban az orosz erők.

Ezen felül megsemmisültek a várost kettészelő Bahmutyivka folyón átívelő hidak, melyeket vélhetően a várost védő ukrán erők robbantották fel, ezáltal igyekeztek megakadályozni a Bahmutba betörő orosz csapatok előrenyomulását. Egy másik fotó azt mutatja, hogy a város déli részén is súlyos károk keletkeztek. Jelentősen megrongálódott ipari üzemek, lakóépületek láthatók a felvételeken. Katonai források megerősítették, hogy az ukrán erők elhagyták a Bahmutyivka folyótól keletre fekvő Zabahmutka városrészt.


Lassan nincs mit védeniük az ukránoknak, de akkor sem adják fel az ellenállás jelképévé vált Bahmutot     Fotó: Twitter/Peachpink V.2


„A Wagner orosz zsoldoscsoport rohamosztagai több irányból támadják a Donyeck megyei Bahmutot, igyekeznek áttörni az ukrán védelmen a város központjáig, ugyanakkor jelentős veszteségeket szenvednek” - közölte Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka. Hangsúlyozta, hogy az ukrán erők folytatják a város védelmét, tüzérségi tűzzel, harckocsikkal és egyéb fegyverekkel visszavernek minden ellenséges kísérletet Bahmut elfoglalására.

Ramzan Kadirov, Csecsenföld vezetője, akit ma fogadott Vlagyimir Putyin elnök, a találkozón azt hangoztatta, hogy a csecsenek egyöntetűen támogatják az ukrajnai "különleges hadműveletet", úgy vélik, hogy annak céljait el kell érni, és készek a győzelemig harcolni. Kadirov arról biztosította Putyint, hogy nem fogja cserbenhagyni őt.

Apti Alaudinov vezérőrnagy, az Ahmat csecsenföldi különleges egység parancsnoka, a luhanszki "népi milícia" 2. hadtestének parancsnokhelyettese a Pervij Kanal tévécsatornán ma azt mondta, hogy az ukrán hadsereg csapatösszevonást hajtott végre Bahmut körzetében, és kísérletet tett a város felmentésére.