EUR: 380,17 Ft
USD: 348,84 Ft
CHF: 399,18 Ft
GBP: 441,91 Ft
RON: 76,49 Ft
RSD: 3,24 Ft

Az ukrán külügyminiszter szerint Putyinnal a tárgyalások legjobb színtere a csatatér, az oroszok pedig a civileken állnak bosszút

Orosz-ukrán háború
10perc.hu
1 éve
Kiemelt kép: Twitter

Miközben az ukrán erők tovább folytatják az előre nyomulásukat és egyre több települést szabadítanak fel, addig Moszkva immár a polgári lakosságot akarja kivéreztetni: a bombázásoknak köszönhetően Ukrajna jelentős részén nincs áram és ivóvíz.

Vélhetően az egész világ meglepődött azon, hogy az elmúlt héten Harkiv megyében indított ukrán ellentámadás ekkora katonai sikert hoz majd Kijev számára. Oleh Szinyehubov megyei kormányzó a legutóbbi, internetes oldalán tett bejelentkezéskor elárulta, az ukrán erők már több mint negyven települést szabadítottak fel a harkivi régióban.

Felszabadítottuk területeink jelentős részét a csuhujivi járásban, Kupjanszk és a Balaklija térségében. Egységeink benyomultak Kupjanszkba, az izjumi járás településeinek felszabadítása pedig folyamatban van. Összességében északi, északkeleti irányban fegyveres erőink tartják pozícióikat annak ellenére, hogy az ellenség légi csapásokkal, rakéta-sorozatvetőkkel, ágyútüzérséggel támad" - fejtette ki Szinyehubov.


Egyre több, a korábban az oroszok által elfoglalt településen tűzik ki újra az ukrán lobogót      Fotó: Twitter


Az orosz válasz sem késett sokáig. Miután a hadsereg fejvesztetten menekül az ukrán fegyveres erők elől – bizonyos híradások szerint már 50 kilométerre vannak az orosz határtól –, a Kreml parancsa értelmében az orosz légierő és a tűzérség csapást mért infrastrukturális objektumokra, így Ukrajna nagy részén áram és ívóvíz nélkül maradtak az emberek.

Ihor Terehov harkivi polgármester közölte, a légicsapás következtében a város számos részén elment az áram és víz, a szivattyúk nem működnek. „Ez az orosz agresszor aljas és cinikus bosszúja azért, mert hadseregünk sikereket ért el a fronton, különösen a harkivi régióban” – írta közösségi oldalán Terehov.


Az ukrán diplomácia vezetője, Dmitro Kuleba kijelentette: Putyinnal a tárgyalások legjobb színtere a csatatér      Fotó: rosbalt.ru


Emellett a diplomáciai csata is tovább folytatódik. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter reagált Emmanuel Macron francia elnök felhívására, hogy Kijev tartsa nyitva a kommunikációs csatornákat Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Az ukrán diplomácia vezetője kijelentette: Putyinnal a tárgyalások legjobb színtere a csatatér.

Kuleba ugyanakkor egyetértett a francia elnökkel abban, hogy Ukrajna a megfelelő időben tárgyalások útján békét köthet Oroszországgal.
"Bármely háború diplomáciával végződik. De még meg kell látnunk, milyen feltételekkel közelítjük meg ezt a pillanatot: győztesként vagy vesztesként, mert ez számít. Mi a győztes pozíciójában akarunk tárgyalóasztalhoz ülni, és ez a csatatéren dől el" – közölte Kuleba.