EUR: 382,59 Ft
USD: 355,01 Ft
CHF: 405,63 Ft
GBP: 445,79 Ft
RON: 77,02 Ft
RSD: 3,27 Ft

Gyászol a zenevilág, elhunyt Terry Hall

Kultúra
10perc.hu
11 hónapja
Kiemelt kép: Fotó: The Guardian/Richard Saker

A frontember zenekara, a Specials azon kevés nagyon korai zenekarok egyike volt Angliában, ahol vegyesen voltak fehér és fekete zenészek az együttesben.

Szomorú hírt közölt a Guardian. 63 éves korában elhunyt Terry Hall, a brit Specials zenekar frontembere. A Specials a '80-as évek egyik meghatározó brit zenekara volt, amely a jamaicai gyökerű ska zenét kombinálta popzenei elemekkel (erre később 2-tone skáként hivatkoztak már), punk attitűddel és társadalom-, illetve kormánykritikus szövegekkel.

Hall és a Specials hagyatéka egyértelműen az a Telex szerint, hogy a '80-as években sikerült a fehér angoloknak és főként karibi bevándorlóknak közös kulturális nevezőt találni azzal, ahogy a Karib-szigetek zenei hagyatékát ötvözték a brit popzenével úgy, hogy közben folyamatosan érintették a rasszizmus, a rendőri erőszak és a gyárvárosi fiatalok kilátástalanságának témáit.
A Specials azon kevés nagyon korai zenekarok egyike volt Angliában, ahol vegyesen voltak fehér és fekete zenészek az együttesben. Ezenkívül óriási szerepe volt a ska zene elterjedésében és abban, hogy az alapvetően karibi műfaj később gyökeret tudott verni világszerte.