EUR: 380,17 Ft
USD: 348,84 Ft
CHF: 399,18 Ft
GBP: 441,91 Ft
RON: 76,49 Ft
RSD: 3,24 Ft

Küszöbön az atomháború? Kim Dzsong Un nukleáris csapással fenyegette meg az Egyesült Államokat

Külföldi hírek
10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: KCNA

Észak-Korea diktátora „amerikai katonai provokációkra” hivatkozva fenyegetőzik megelőző atomcsapással.

A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság vezetője szerint az Egyesült Államok elszámította magát egy, a Koreai-félsziget közelébe tervezett hadgyakorlattal, ezért számolnia kell Észak-Korea lépéseivel - írja az Index. Elmúltak azok az idők, amikor a megelőző csapás az Amerikai Egyesült Államok monopóliuma volt – jelentette ki Kim Dzsong Un, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK) vezetője a KCNA észak-koreai állami hírügynökség közlése szerint.

Kim Dzsong Un szerint az Egyesült Államok "atomháború kirobbantására" tett kísérletet, és úgy fogalmazott, hogy nem marad el Észak-Korea válasza a provokációkra, amelyek szerinte egyre veszélyesebb szakaszba lépnek. A lap szerint a politikus vélhetően az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán közelgő közös, a Koreai-félsziget közelében tervezett légi hadgyakorlatára reagálhatott ilyen hevesen.

Az észak-koreai állami hírügynökség információi szerint az Egyesült Államok minden nukleáris stratégiai eszközt Dél-Koreába költöztetne. A közlemény arra is kitér, hogy Phenjan nemrég törvénybe iktatta nukleáris fegyverkezési politikáját, amely „szükséges viselkedési normákat” ír elő a KNDK elleni nukleáris agresszió esetére.

"Jobb, ha az Amerikai Egyesült Államok minél hamarabb felismeri, hogy elszámította magát és veszélyes pillanat közeleg számára" – zárta az ügynökség a közleményét.