EUR: 382,59 Ft
USD: 355,01 Ft
CHF: 405,63 Ft
GBP: 445,79 Ft
RON: 77,02 Ft
RSD: 3,27 Ft

Nemcsak Putyin, de az EU is elárulta az örményeket

Külföldi hírek
10perc.hu
2 hónapja
Kiemelt kép: Pixabay

Brüsszel a regionális béketeremtő szerepét tűzte ki célul, csakhogy most nem meri felbosszantani a gázban gazdag Azerbajdzsánt.

A karabahi örmények csalódottságuknak adtak hangot amiatt, hogy az Európai Unió sikertelelenül próbál közvetíteni a Hegyi-Karabahhal kapcsolatos növekvő humanitárius válságban. A terület lakóinak több mint fele már elmenekült, ugyanis a területet visszaszerző azerbajdzsáni hatóságok etnikai tisztogatásától tartanak az emberek – írta az ATV.

Baku a múlt héten aratott villámgyors győzelmet a harmadik karabahi háborúban, ami egy fájdalmas diplomáciai kudarc az EU számára, amely korábban jelentős politikai erőt fektetett abba, hogy béketeremtőnek állítsa be magát.

Charles Michael, az Európai Tanács elnöke a régió egyik kiemelkedő személye lett, számos uniós megfigyelőt küldött az örmény-azerbajdzsáni határra. Végső soron azonban úgy tűnik, hogy az EU nem fog szankciókat bevezetni Azerbajdzsánnal szemben, mivel nem akarja megingatni a kapcsolatokat egy olyan országgal, amelyet kulcsfontosságú partnerének tekint a földgázellátás terén – írja a Politico.

Egy nappal ezelőtt örmény tisztviselők azt nyilatkozták a lapnak, hogy 50 200 ember – ami a becslések szerint a 120 ezres karabahi örmény közösség közel fele – már átlépte a nemzetközileg elismert határt Örményországba és azt a kevés holmit, amit magukkal tudtak vinni, autókba, teherautókba és buszokba pakolták. Hozzátették, az egyre növekvő káosz miatt sokkal többen léphették át a határt, ugyanis nem mindenkit tudtak nyilvántartásba venni.


50 200 ember – ami a becslések szerint a 120 ezres karabahi örmény közösség közel fele – már átlépte a nemzetközileg elismert határt    Fotó: BBC/Reuters


A Dél-Kaukázusban kitört konfliktus Brüsszel az ukrajnai inváziót követően Oroszország csökkenő befolyásának visszaszorítására irányuló erőfeszítések közepette történt. Moszkva egyébként békefenntartókat állomásoztatott a térségben, ugyanakkor nem volt hajlandó vagy nem tudta érvényesíteni a status quo-t, ami az összecsapásokat és a tűzszünet megsértését váltotta ki.

Annak ellenére, hogy Michel és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is jelen volt a tárgyalásokon, amelyek célja pontosan a mostani katasztrófa megelőzése volt, úgy tűnik, hogy mindketten félreértették a válságot.

Von der Leyen, aki Iham Alijev azerbajdzsáni elnököt Európa egyik „megbízható” partnerének nevezte, az azeri győzelem óta nem nyilatkozott az ügyben. Michel felhívta Alijevet, amelyben azt kérte, hogy a karabahi örményekkel bánjanak jól. Úgy tűnik, hogy egyelőre nincs semmiféle európai nyomásgyakorlás vagy hajlandóság arra, hogy Alijevet szankciókkal sújtsák.