EUR: 386,71 Ft
USD: 363,21 Ft
CHF: 400,81 Ft
GBP: 445,08 Ft
RON: 77,83 Ft
RSD: 3,30 Ft

Meghalt Viktor Silov, aki gyalog hagyta el Magyarországot, mint az utolsó „ideiglenesen” itt állomásozó szovjet katona

Külföldi hírek
10perc.hu
5 hónapja
Kiemelt kép: RTL

A volt altábornagyot ma, az ortodox nagypénteken helyezik végső nyugalomra Ungváron a felesége és fia mellé.

Az ukrán nemzetiségű altábornagy a szovjet Déli Hadseregcsoport parancsnoka volt, amikor 1991. június 19-én utolsó szovjet katonaként elhagyta Záhonynál az országot. A kivonulás után még részt vett Moldovában a Dnyeszter-melléki harcokban, ahol lábsérülést szenvedett és fogságba is került. Utána vonult nyugdíjba. Felesége és fia már nem él, unokája, az utolsó Silov a keleti fronton harcol a megszálló oroszok ellen.

Az rtl.hu információi szerint születésnapja előtt pár héttel meghalt Viktor Jehorovics Silov altábornagy, a Magyarországot 46 éven át megszállás alatt tartó Szovjet Hadsereg tisztje, aki utolsóként hagyta el 1991. június 19-én Záhonynál Magyarországot. Azon az emlékezetes napon Silov 14 óra 50 perckor ért a záhonyi határállomásra.


Elköszönt Annus Antal altábornagytól, a Honvédelmi Minisztérium államtitkárától. Gyalog lépte át a szovjet–magyar határt, majd már civilben, diplomata útlevéllel, egy Volgában ülve hajtott át a Záhony és Csap közti Tisza-hídon. Levetett egyenruháját később a Terror Háza Múzeumnak adományozta.

A halálhírt megerősítette Meskó János ungvári helytörténész, Viktor Silov közeli barátja, aki egészen az utolsó időig tartotta vele napi szinten a kapcsolatot. Silov ungvári otthonában, szerdáról csütörtökre virradó éjjel hunyt el. Az egykori szovjet katona 81 éves volt, május 16-án töltötte be volna 82. életévét. Silovot április 14-én, az ortodox nagypénteken helyezik végső nyugalomra Ungváron. A katonát felesége és fia mellé temetik.