EUR: 380,17 Ft
USD: 348,84 Ft
CHF: 399,18 Ft
GBP: 441,91 Ft
RON: 76,49 Ft
RSD: 3,24 Ft

Ha drága az iskolatáska, ne vedd meg, hanem bérelj egyet

Külföldi hírek
10perc.hu
9 hónapja
Kiemelt kép: YouTube

Az ikonikus formájú iskolatáska ára az elmúlt években jelentősen megemelkedett Japánban, ezért bevezettek egy új rendszert, mely kevésbé terheli meg a szülők pénztárcáját.

Míg Európában számos helyen a tanév nyár végén, ősz elején kezdődik és a következő nyárig tart, addig Japánban ezekben a napokban vakargathatják a fejüket a szülők, hogy mindent beszereztek-e csemetéik tanévkezdéséhez április elejéig – írta meg a firtsclass.hu.

Az áremelkedések őket sem kímélik: a bevásárlólista leghúzósabb tétele egyértelműen az iskolatáska, melynek ára az elmúlt tíz évben bő másfélszeresére emelkedett. Napjainkban a japánok ikonikus, bő száz éves múltra visszatekintő randoszeru táskáját átlagosan 56 ezer jenért (145 ezer forintért) kapja meg a szülő – ez nemcsak magyar szemmel számít horrorisztikus árnak.

Vannak olcsóbb megoldások is, de azért a japánok nagy része ragaszkodik ehhez a táskaformához, melyre túlzás nélkül mondhatjuk, hogy történelmük része. Az egyik randoszeru-gyártó belátta, hogy ezt az árszintet számos szülő nem tudja kigazdálkodni.


A Kokuho márka ezért előállt egy előfizetéses bérlési rendszerrel, melynek lényege, hogy havidíjért cserébe kapja meg a gyermek a táskát. Többféle csomagból is lehet választani, de már a legolcsóbb 990 jenes (2575 forintos) konstrukció is lehetőséget ad arra, hogy 250 különböző dizájn közül válasszon a család táskát, melyet, ha kedvük tartja, három hónap után le is cserélhetnek.

A bérlés nagy előnye, hogy három év folyamatos előfizetés után a család meg is tarthat egy táskát. Mindezt úgy, hogy az adott időszak alatt befizetett bérleti díj összeadva 35 százalékkal kevesebb, mint egy átlagos randoszeru ára, ráadásul azt a pénzt sem egy összegben adják ki.