EUR: 380,17 Ft
USD: 348,84 Ft
CHF: 399,18 Ft
GBP: 441,91 Ft
RON: 76,49 Ft
RSD: 3,24 Ft

Büntetőperbe fogják Donald Trumpot? Elszámoltatnák a Capitolium ostroma miatt a volt elnököt

Külföldi hírek
10perc.hu
11 hónapja
Kiemelt kép: The White House

Az amerikai Képviselőház 2021. január 6-i eseményeket vizsgáló, demokrata többségű bizottsága bűnvádi eljárást javasol a republikánus politikus ellen.

Véget ért az amerikai Képviselőház 2021. január 6-i eseményeket vizsgáló bizottság 18 hónapos működése. A vizsgálatuk úgy zárult, hogy a Capitolium ostroma miatt azt javasolják az igazságügyi minisztérium számára, hogy indítson bűnvádi eljárást Donald Trump ellen.

A demokrata többségű testület javaslata alapján kormányellenes szervezkedéssel, valamint lázadás szításával, segítésével, támogatásával, és felbujtással kellene megvádolni a volt elnököt, valamint azzal, hogy akadályozta a Kongresszus hivatali működését.

A bizottság megállapítása szerint ugyanis a volt elnök tevékenyen hozzájárult a 2021. január 6-i zavargásokhoz, amelynek során tüntetők Washingtonban betörtek a törvényhozás épületébe, a Capitoliumba.

A vizsgálóbizottság Donald Trumpra vonatkozó javaslata nem kötelező érvényű, a 154 oldalas jelentést eljuttatják az igazságügyi minisztériumhoz, arról, hogy indul-e bűntetőeljárás, a törvények értelmében Merrick Garland igazságügyi miniszter dönt.