EUR: 393,07 Ft
USD: 373,75 Ft
CHF: 406,82 Ft
GBP: 454,93 Ft
RON: 79,01 Ft
RSD: 3,36 Ft

Putyin lenácizta az ukránokat

Külföldi hírek
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: kremlin.ru

Az orosz elnök úgy véli, a hitleri Németországban bevezetett jogszabályokra hasonlít az őshonos népekről rendelkező ukrán törvénytervezet.

Ukrajna és Oroszország viszonya a rossz és a még rosszabb között ingázik. Ha éppen nem vív nyílt háborút egymással a két ország, akkor a verbális ütközeteknek se szeri, se száma. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök május 18-án jelentette be, hogy törvénytervezet terjesztett be az ország tősgyökeres népei jogainak biztosítása érdekében. A dokumentum értelmében őshonos népnek az olyan autochton etnikai közösség tekinthető, amely Ukrajna területén alakult ki, eredeti nyelv és kultúra hordozója.


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök május 18-án jelentette be, hogy törvénytervezet terjesztett be az ország tősgyökeres népei jogainak biztosítása érdekében    Fotó: rosbalt.ru


Miután a Zelenszkij által javasolt definíció értelmében az ukrajnai oroszok nem számítanak őshonos népnek, most éppen az orosz elnökön, Vlagyimir Putyinon volt a sor, hogy minderre megadja az orosz választ, és a Rosszija 1 és a Rosszija 24 televízióban nyilatkozva kijelentette, a náci Németország eszméire és gyakorlatára emlékeztet az az ukrán törvénytervezet, amely őshonos és nem őshonos népekre osztja fel Ukrajna lakosságát.

A meglehetősen kemény szavakat vélhetően az váltotta ki Putyinból, mert a törvénytervezet szerint az oroszok nem tartoznak a tervezet szerint Ukrajna tősgyökeres, őshonos népei közé. Az orosz elnök felvetette, hogy mi lesz azokkal, akikben többfajta vér keveredik, megemlítve, hogy talán a "zsidó nemzetiségű" Volodimir Zelenszkij ukrán elnök esetében is ez lehet a helyzet.


Vlagyimir Putyin a Rosszija 1 és a Rosszija 24 televízióban nyilatkozva kijelentette, akkor a törvénytervezet alapján a zsidó származású ukrán elnök sem lesz őshonos saját hazájában     Fotó: kremlin.ru


„Mi lesz ezekkel az emberekkel? Most körzővel mérik majd meg a koponyájukat és más testrészeiket, mint a náci Németországban, és ahogy ott is, megállapítják majd, hogy ki az igazi árja és ki nem? Megállapítják, ki az igazi és a nem igazi ukrán? Van egy általános törvényi szabály, amelynek értelmében minden megengedett, ami nem tilos. Tehát az őslakosokat nem lehet diszkriminálni, de a nem őslakosokat igen? Beleértve az oroszokat is” - fogalmazott Putyin, aki természetesen elolvasta a törvénytervezetet.