EUR: 380,17 Ft
USD: 348,84 Ft
CHF: 399,18 Ft
GBP: 441,91 Ft
RON: 76,49 Ft
RSD: 3,24 Ft

Végső búcsút vettek Fülöp hercegtől

Külföldi hírek
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: PA Wire

Az edinburghi herceg kívánsága szerint az általa is tervezett Land Roveren tette meg utolsó útját a 99 évesen elhunyt Fülöp.

A múlt pénteken elhunyt edinburghi herceg június 10-én töltötte volna be századik életévét. Az angol-brit monarchia évezredes történetében ő volt a legidősebb uralkodói házastárs, egyben a leghosszabb ideig "szolgáló" uralkodói hitves. Fülöp és II. Erzsébet királynő tavaly novemberben ünnepelte 73. házassági évfordulóját, és a herceg 69 évig volt uralkodói házastárs, felesége ugyanis 1952-ben lépett az Egyesült Királyság trónjára.

A The Telegraph végig követte az edinburghi herceg búcsúztatási ceremóniáját, melynek Forth Bridge kódnév alatt előre kidolgozott részletes tervezete eredetileg 800 meghívott vendéggel számolt, mivel a 16. században épült gótikus Szent György kápolnának ennyi a befogadóképessége. A koronavírus-járvány megfékezését célzó brit kormányzati rendelkezéseknek megfelelően azonban a kápolnában tartott szertartáson harmincan voltak jelen, valamennyien a királyi család tagjai.


Fülöp herceg koporsóját egy átalakított, régi zöld Land Rover szállította a windsori kastélytól a nem messze lévő Szent György-kápolnához     Fotó: PA Wire


Erre azért így került sor, mert egyrészt figyelembe vették Fülöp herceg személyes kívánságait is, aki többször is egyértelművé tette, hogy nem szeretne nagyszabású szertartást, inkább családi jellegű, kisebb katonai tiszteletadással kísért búcsúztatást részesítene előnyben. Másrészt a járványügyi szabályok sem engedték volna meg a nagyszabású temetést, így a búcsúztatás teljes egészében a windsori kastélyparkon belül zajlott.

Fülöp herceg koporsóját egy átalakított, régi zöld Land Rover szállította a windsori kastélytól a nem messze lévő Szent György-kápolnához. Az autó 2003-ban készült, nyitott hátsó platóval, amelyet kifejezetten úgy alakítottak ki, hogy alkalmas legyen az edinburghi herceg koporsójának szállítására. Ennek a járműnek a tervezésében az edinburghi herceg személyesen is részt vett – többek között a színét is ő választotta meg –, és már évekkel ezelőtt kifejezte azt a kívánságát, hogy ezen az autón szeretné megtenni utolsó útját.


Koporsóját a saját hercegi lobogója fedte, és arra helyezték haditengerészeti tiszti sapkáját és kardját is    Fotó: PA Wire


A Land Rovert a kastélytól a Szent György-kápolnáig vezető úton Fülöp herceg és II. Erzsébet királynő négy gyermeke, Károly trónörökös, Anna hercegnő, András yorki herceg és Eduárd, Wessex grófja, az unokák közül Vilmos herceg - Károly és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, az Egyesült Királyság majdani uralkodója - és Vilmos öccse, Harry herceg kísérte gyalogosan a kápolnához. A menetben jelen volt még Peter Phillips, Anna hercegnő fia, az uralkodó legidősebb unokája, valamint David Armstrong-Jones, Snowdon grófja, II. Erzsébet királynő 2002-ben elhunyt húgának, Margit hercegnőnek a fia.


II. Erzsébet – aki a jövő héten tölti be 95. életévét – a kápolnában egyedül, a többi családtagtól távol foglalt helyet     Fotó: PA Wire


A királynő és a kápolnában összegyűlt családtagok fekete maszkot viseltek, és eleget tettek az egymás közötti távolságtartásra vonatkozó előírásoknak. II. Erzsébet – aki a jövő héten tölti be 95. életévét – egyik udvarhölgye kíséretében a királyi család hivatalos autójával, egy Bentley-vel érkezett a szertartás helyszínére és a kápolnában egyedül, a többi családtagtól távol foglalt helyet. Magát a szertartást Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház legfőbb vallási méltósága és David Conner, a Szent György-kápolna esperese vezette. Fülöp koporsóját a búcsúszertartás után a kápolna királyi sírboltjában helyezték el.