EUR: 388,45 Ft
USD: 370,45 Ft
CHF: 403,19 Ft
GBP: 448,76 Ft
RON: 78,09 Ft
RSD: 3,31 Ft

Biztonságpolitikai együttműködésről tárgyalt Izraelben Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter

Külföldi hírek
MTI
2 éve
Kiemelt kép: freepik.com

Az Egyesült Államok és Izrael közötti biztonságpolitikai együttműködésről tárgyalt vasárnap Izraelben Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter, aki Joe Biden amerikai elnök kormányának első tagjaként tett látogatást Jeruzsálemben.

A Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet jelentése szerint Austin a repülőtérről az izraeli hadsereg tel-avivi főhadiszállására hajtott, ahol katonai tiszteletadással fogadták - számolt be Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója.

"Partneri kapcsolatunk állandó, és továbbra is garantálja Izrael biztonságát" - mondta Austin a Beni Ganz védelmi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján, kétnapos látogatása kezdetén.

"Emlékeztetek Joe Biden amerikai elnök elkötelezettségére Izrael iránt" - mondta Austin, hangsúlyozva, hogy a két ország szövetségünk stratégiai jelentőség. Abban állapodtak meg, hogy együttműködnek az izraeli és az amerikai védelem erősítésében a térségben.

Elemzők felhívják a figyelmet arra, hogy Lloyd Austin látogatása olyan időben zajlik, amikor nő a térségben az Irán fokozódó nukleáris tevékenysége okozta feszültség, és megkezdődtek a tárgyalások a 2015-ös, Irán és a nagyhatalmak között megkötött, majd Donald Trump amerikai elnök által felmondott nukleáris megállapodás újjáélesztéséről. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök hevesen ellenezte a Barack Obama elnöksége idején tető alá hozott nemzetközi megállapodást.

Ganz hangsúlyozta, hogy Izrael az Egyesült Államokat teljes mértékben partnernek tekinti minden tekintetben, elsősorban Irán ügyében. A teheráni rezsim stratégiai veszélyt jelent a világ, a Közel-Kelet és Izrael biztonságára - hangsúlyozta Ganz.

"Továbbra is együtt fogunk működni amerikai partnereinkkel, hogy garantálhassuk azt, hogy az Iránnal kötött bármilyen megállapodás megvédje a világ és az Egyesült Államok létfontosságú érdekeit, megakadályozza a nukleáris fegyverkezési versenyt a régióban, és megvédje Izraelt" - tette hozzá az izraeli védelmi miniszter.

Ganz nyilatkozata némileg ellentmond annak, amit Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök mondott a minap a holokauszt izraeli emléknapján, elemzők szerint elsősorban Washingtonnak üzenve. "A minket kiirtással fenyegető Iránnal kötött megállapodás, amely utat nyit a nukleáris fegyverek felé, Izraelt nem kötelezi" - fogalmazott az izraeli miniszterelnök.

Ide tartozik, hogy Ausztin látogatása előtt üzemzavart jeleztek Iránban az ország középső részén, Natanz városánál működő atomipari létesítménynél. Teherán a múltban Izraelt tette felelőssé az iráni urándúsító centrifugák meghibásodásáért.

Austin a tervek szerint tárgyalásokat folytat Jeruzsálemben más magas rangú izraeli tisztviselőkkel, köztük Benjamin Netanjahu kormányfővel is.