EUR: 391,25 Ft
USD: 368,76 Ft
CHF: 405,32 Ft
GBP: 451,21 Ft
RON: 78,68 Ft
RSD: 3,34 Ft

Mianmar: már a bankárok is tüntetnek a junta ellen

Külföldi hírek
10perc.hu/Fiát Gábor
2 éve
Kiemelt kép: MTI/MTVA

Már halálos áldozatai is vannak a mianmari tüntetéseknek, és az országot irányító tábornokok megfenyegették a protestálókat, hogy az életüket kockáztatják.

Legkevesebb két halálos áldozatot követeltek a rendszerellenes megmozdulások a délkelet-ázsiai országban. Junta-ellenes tüntetők százezrei vették birtokukba az utcákat a héten Mianmarban, ami az egyik legnagyobb demonstráció volt a február 1-ei katonai hatalomátvétel óta. Ráadásul általános sztrájkot hirdetett a Civil Ellenállási Mozgalom: a bevásárlóközpontok, üzletek, éttermek, de még a bankfiókok, kormányhivatalok is zárva voltak – mivel a tisztviselők, alkalmazottak nagy számban a tüntetésekre voltak hivatalosak.


A tiltakozó tömegek a katonák uralmának akarnak véget vetni     Fotó: MTI/MTVA


A BBC.com beszámolója szerint a demonstrációk a nagyvárosok mellett a kisebb településekre, a távoli, vidéki övezetekre is átterjedtek: nagy tüntetések zajlottak Mandalayban, Myitkyinában és a tengerpart Dawei városában is. A tábornokok pedig csak az erőt ismerik és megfenyegették a protestálókat, hogy a tüntetéseken az életüket kockáztatják. A junta óv a lázadástól és az anarchiától, ugyanakkor csak a fővárosban, Nay Pyi Tawban több mint 100 embert tartóztattak le a rendőrök a több tízezer tüntető közül.

A tiltakozó tömegek a katonák uralmának akarnak véget vetni, az ország demokratikusan megválasztott vezetője, a Nobel-békedíjas Aung San Suu Kyi asszony házi őrizetből történő szabadon bocsátása érdekében demonstrálnak. Követelik Suu Kyi pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért számos őrizetbe vett vezetőjének szabadságát is. Nem kérünk a juntából, demokráciát akarunk. Saját jövőnk megteremtése, felépítése a célunk – mondta el az egyik tüntető, Hlet Hlet Hlaing a Reuters riporterének Yangonban.


A szerzetesek is az ország demokratikusan megválasztott vezetője, a Nobel-békedíjas Aung San Suu Kyi asszony házi őrizetből történő szabadon bocsátása érdekében demonstrálnak      Fotó: Reuters


Az Egyesült Államok, Kanada és Nagy-Britannia már szankciókat léptetett életbe a demokratikusan megválasztott kormányzatot puccs révén megdöntő junta vezetőivel szemben, de már az Európai Unió is bejelentette, kész meghozni saját büntetőintézkedéseit Minmar vezető tábornokainak kárára. Időközben a délkelet-ázsiai térségben igen nagy befolyással rendelkező Indonézia is közvetíteni próbál a válság rendezése érdekében. Jakarta mindkét féllel felvette a kapcsolatot Mianmarban és szóba került az indonéz külügyminiszter jövőbeni mianmari látogatása is az AFP hírügynökség tudósítása szerint.


A tábornokok pedig csak az erőt ismerik és megfenyegették a protestálókat, hogy a tüntetéseken az életüket kockáztatják     Fotó: Reuters


Christine Schraner Burgener, az ENSZ mianmari különleges megbízottja a France 24-nek adott interjúja során elmondta, reményei szerint a junta nem fogja brutálisan vérbe fojtani a rendszerellenes demonstrációkat. A tábornokoknak világos menetrendjük van a jövőre nézve: választásokat fognak tartani az országban, melyből azonban valószínűleg ki fogják zárni Aung San Suu Kyi-t és pártját. Nyilvánvalóan hatalmon akarnak maradni, ez ellen pedig a nemzetközi közösségnek fel kell lépnie.