EUR: 380,17 Ft
USD: 348,84 Ft
CHF: 399,18 Ft
GBP: 441,91 Ft
RON: 76,49 Ft
RSD: 3,24 Ft

Megszavazták Trump alkotmányos felelősségre vonását

Külföldi hírek
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: CNN

Az Egyesült Államok kongresszusának szenátusa megszavazta, hogy a korábbi amerikai elnök alkotmányos felelősségre vonási tárgyalása (impeachment) nem sérti az alkotmányt.

Úgy tűnik, elnöki tevékenykedésével tényleg történelmet írt Donald Trump. Ugyanis a republikánus politikus ellen a demokraták lázadás szítása miatt emeltek vádat, a Capitolium január eleji megtámadása előtt tartott nagygyűlésen mondott, gyújtó hangú beszéde miatt, amely után hívei megrohamozták a törvényhozás épületét. A Capitolium falai között most a szenátus ült össze, ahol első lépésként arról szavaztak, hogy alkotmányos-e a Trump felelősségvonását elősegítő eljárás.

A szenátus végül megszavazta, hogy alkotmányos az impeachment – amelyet tíz republikánus párti képviselő is támogatott a 222 demokrata párti honatya mellett –, így ma a vád érveinek ismertetésével folytatódik a tárgyalás. A szenátus vezetői abban állapodtak meg, hogy mindkét fél 16 órát kap érveinek bemutatására, napi legfeljebb 8 órában. Azaz a demokraták ma és csütörtökön, Trump ügyvédei, akik alkotmányellenesek nevezték a volt elnök felelősségre vonási eljárását, és a tárgyalást "politikai színjátéknak" nyilvánították, pedig pénteken és szombaton kapnak szót. Később lesz alkalma a szenátoroknak kérdéseket is feltenni, és további eljárási szavazások is lehetnek.


Trump hívei január elején ostromolták meg a Capitolium épületét a volt elnök beszédét követően     Fotó: CNN


Amennyiben a volt elnököt elítélnék, elveszítheti a neki járó juttatásokat és a szenátus egy utólagos szavazást tarthatna arról, hogy Donald Trump soha többet ne indulhasson újra elnökválasztáson. Ellentétben a felelősségre vonási eljárással, ebben az esetben csak a szenátus egyszerű többségére lenne szükség.