EUR: 393,07 Ft
USD: 373,75 Ft
CHF: 406,82 Ft
GBP: 454,93 Ft
RON: 79,01 Ft
RSD: 3,36 Ft

Macron álma: cigarettamentes nemzedék

Külföldi hírek
10perc.hu/Fiát Gábor
2 éve
Kiemelt kép: freepik.com

A francia elnök nagy hangsúlyt helyezve a rákos megbetegedésekből fakadó halálozások számának drasztikus visszaszorítására, ezért dohánymentes generációk eljövetelét tartja kívánatosnak.

A rák a vezető halálok a francia férfiak körében, míg a nők esetében a második leggyakoribb okozója az elmúlásnak. Emmanuel Macron francia köztársasági elnök 50 százalékkal csökkentené egy évtized leforgása alatt a rák okozta, egyébként elkerülhető halálesetek számát francia földön. Erről a rák elleni harc világnapja alkalmából beszélt, bejelentve, hogy az elkövetkező öt évben 20 százalékkal növeli az állami támogatások összegét a rákkutatás felgyorsítása, illetve a megelőzés érdekében – adta hírül az AP hírügynökség.


A francia államfő álma, hogy a 2030-ban 20. életévét betöltő generáció az első cigarettamentes nemzedék legyen az ország modern kori történelme során     Fotó: facebook


Az állam emellett országos felvilágosító kampányokat is folytat majd, rákszűrő állomásokat állítanak fel és támogatást nyújtanak azon betegeknek, akik a betegségükből fakadó kezelések hosszú távú hatásaival kénytelenek megküzdeni. A cél, hogy a rák okozta elkerülhető halálesetek éves számát 100 ezerre csökkentsék 10 éven belül a jelenlegi 150 ezerről.


A dohányzás a fő felelős a francia elnök szerint a rákos megbetegedések magas számáért    Fotó: freepik.com


Macron hangsúlyozta, a dohányzás a fő felelős. A francia államfő álma, hogy a 2030-ban 20. életévét betöltő generáció az első cigarettamentes nemzedék legyen az ország modern kori történelme során. Az ennek elérésére irányuló kampányoknak az iskolás korosztályt kell célozniuk.