EUR: 388,45 Ft
USD: 370,45 Ft
CHF: 403,19 Ft
GBP: 448,76 Ft
RON: 78,09 Ft
RSD: 3,31 Ft

Körözik a Navalnij-párti tüntetés szervezőjét

Külföldi hírek
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: rosbalt.ru

Miközben nagy erőkkel keresik az orosz hatóságok azt a személyt, aki az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus letartóztatása miatt vasárnapra meghirdetett országos tüntetés fő szervezője, addig előkerült egy újabb videó és egy újabb tulajdonos a gelendzsiki palotával kapcsolatban.

Amint arra számítani lehetett, a hatóságok ismét nem engedélyezik Alekszej Navalnij letartóztatása és fogva tartása elleni, vasárnapra szervezett tüntetést, míg az ügyészség a nem engedélyezett megmozdulásokban való részvétel törvényi megítélésének szigorítását helyezte kilátásba. A múlt szombati tüntetésen többtucatnyi városban összesen tízezren vettek részt. Közülük mintegy négyezer embert őrizetbe vettek.

Az illetékes moszkvai bíróság tegnap elrendelte Ljubov Szobol, Navalnij közvetlen munkatársa, Oleg Sztyepanov, a politikus moszkvai csapatának vezetője, Anasztaszija Vasziljeva, az Orvosok Szövetségének vezetője, Marija Aljohina, a Pussy Riot punkzenekar tagja és Oleg Navalnij, a politikus öccse házi őrizetbe helyezését, mondván, a szombati tüntetés szervezésével megsértették a járványügyi előírásokat.


Navalnij öccsét, Oleget is házi őrizetbe helyezte egy moszkvai bíróság, nehogy részt vehessen a vasárnapi tüntetésen     Fotó: rosbalt.ru


A Nyomozó Bizottság (SZK) távollétében azzal vádolta meg Leonyid Volkovot, a Navalnijt támogató regionális közösségek vezetőjét, hogy információs hálózatok segítségével fiatalkorúakat biztatott fel a részvételre a múlt szombaton azonos okból meghirdetett tiltakozásokon. Volkov, aki 2019 óta külföldön, sajtójelentések szerint Németországban tartózkodik, tagadta a vádat. Ugyanakkor már nagy erőkkel keresik az orosz hatóságok azt a személyt, aki az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus letartóztatása miatt vasárnapra meghirdetett országos tüntetés fő szervezője, és egyelőre nem sikerült beazonosítaniuk a körözött személyt.


A hatóságok tiltása ellenére ismét utcára vonulnak majd a bebörtönzött Alekszej Navalnij hívei     Fotó: rosbalt.ru


Ugyanakkor érdekes fordulatot vett a moszkvater.com szerint a Navalnij által bemutatott és alámondott videó a gelendzsiki palotáról. Az ellenzéki politikus ugyanis egy majd kétórás filmen azt bizonygatta, hogy a Fekete-tenger partján található uradalom az összes fényűzést elősegítő ingatlanával és eszközeivel együtt Vlagyimir Putyin orosz elnök tulajdona, és az országban virágzó korrupció mintapéldánya. A filmet azóta több mint 103 millióan tekintették meg. Mára kiderült, lehet, hogy hiába?

Ugyanis előbb a Kreml cáfolta a videón látható állításokat – például Putyinnak nincs köze hozzá –, majd az orosz elnök bizalmasa és egykori dzsúdópartnere, Arkagyij Rotenberg kijelentette, hogy övé az a százmilliárdokat érő titkos Fekete-tenger parti uradalom. A Reuters információja szerint Rotenberg 2019-ben eladta az egyik gázvezeték-építő cégben, a Stroygazmontazban lévő részesedését – az RBC üzleti lap mintegy 75 milliárd rubelre, azaz 990 millió dollárra becsülte az ezért kapott összeget –, és Rotenberg azt állította, hogy két évvel ezelőtt ebből a pénzből vásárolta meg a palotát.


Lassan senki sem lehet biztos abban, hogy valaha kiderül az igazság a gelendzsiki palotáról    Fotó: Twitter


Aztán jött a nagy dobás, egy most elkészült, jóval rövidebb, mindössze hat perc hosszú film ugyanerről a palotáról. A videót készítő újságíró semmi mást nem talált a palotán belül, mint hatalmas építkezéseket, egy félig sem kész ingatlant, és nem azt a luxust, amit a Navalnij-féle filmen látható volt. Nagy kérdés, ez a felfedezés – vagy inkább leleplezés – hoz-e fordulatot az oroszországi eseményekben.