EUR: 391,25 Ft
USD: 368,76 Ft
CHF: 405,32 Ft
GBP: 451,21 Ft
RON: 78,68 Ft
RSD: 3,34 Ft

Conte harmadszor vagy nemzeti egységkormány?

Külföldi hírek
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: MTI/Alessandra Tarantino

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök új kormányalakítási megbízatást kért az államfőtől a lemondása után, de az olasz sajtó nem zárja ki egy új miniszterelnök lehetőségét, ráadásul az eddigi szövetségesei is szabadulna a volt kormányfőtől.

Könnyen előfordulhat, hogy hosszabb kormányválságra is számíthatnak az olaszok, miután kedden lemondott Giuseppe Conte. Az olasz államfő Sergio Mattarella már megkezdte az egyeztetést a politikai pártokkal. Az államfő elsőként a törvényhozás felsőházának és alsóházának elnökeit fogadta, majd egészen péntek délutánig folytatódik a pártokkal a konzultáció. A delegációkat a pártok vezetői és frakcióvezetői alkotják. Mattarella elsődleges feladata, hogy felmérje, milyen új többség hozható létre a parlamentben, és ki legyen az ország új miniszterelnöke.

Maga Giuseppe Conte a közösségi oldalán egy széles és biztos többséget garantáló „nemzetmentő egységkormányt” szorgalmazott az eddigi szövetségesek, az M5S, a PD, az IV, a LeU, valamint minden lehetséges parlamenti erő támogatásával. Conte a parlamentben frissen alakult, úgynevezett Európaiak frakciójától remél segítséget, de a csoport egyelőre csekély létszáma nem tűnik elegendőnek a többségi kormányzáshoz és Conte harmadik miniszterelnöki megbízásához. A Corriere della Sera napilap a harmadik Conte-kormányt kizárólag Matteo Renzi pártjának, az Élő Olaszországnak (IV) támogatásával tudja elképzelni. A „kormánybuktató” Renzi viszont vagy új miniszterelnököt, vagy teljes kormányátalakítást követel.


Az olasz államfő Sergio Mattarella már megkezdte az egyeztetést a politikai pártokkal      Fotó: wikipedia


Az Élő Olaszország elnöke az államfővel tartott egyeztetés után azt hangoztatta, hogy pártja nélkül az eddigi kormánypártoknak továbbra sincsen parlamenti többségük. Renzi tagadta, hogy Conte helyett más miniszterelnök-jelöltet javasolt, ugyanakkor sajtóértesülések szerint azt kérte az államfőtől, hogy mást bízzon meg kormányalakítási mandátummal. Elemzők rámutattak, hogy Matteo Renzi békülés helyett ismét a kihívás útját választotta.

Ugyanakkor a kormányközeli Il Fatto Quotidiano szerint az M5S kész egy B-tervre, amelyben a kormányon maradásért feláldozza Giuseppe Contét, és esetleges miniszterelnök-jelöltként Luigi Di Maio M5S-politikust, jelenlegi külügyminisztert nevezi meg. Elemzők szerint viszont a jelenlegi kormánypártok – az Öt Csillag Mozgalom (M5S), a baloldali Demokrata Párt (PD) és a Szabadok és Egyenlők (LeU) – hiába szorgalmazzák a Giuseppe Contéval való újabb kormányt, ha nem tudnak megfelelő parlamenti többséget felmutatni. Sajtókommentárok szerint a lemondott kormányfőnek óráról órára egyre kevesebb esélye van, és most a pártok közötti egyeztetés dönt a folytatásról, ami azt jelentheti, hogy a következő olasz kabinetben minden típusú politikai házasság elképzelhető.


Egyáltalán nem biztos, hogy Giuseppe Conte harmadszor is kormányt alakíthat     Fotó: CNN 


A Demokrata Párt alelnöke Deborah Serracchiani nem zárta ki, hogy az új többségnek ismét tagja lehet a kormányból január 13-án kilépett Élő Olaszország, míg Antonio Tajani a Hajrá Olaszoszág (FI) alelnöke hangsúlyozta, hogy a párt nem zárkózik el akár egy nemzeti egységkormánytól sem. A Liga pártot és a jobbközép koalíciót vezető Matteo Salvini nemet mondott az időhúzásra, a szedett-vedett kormányokra, és kijelentette, olyan kormány kell, amely nem a túlélésre játszik, hanem a járványtól és gazdasági válságtól sújtott olaszokkal foglalkozik. Giorgia Meloni az Olasz Testvérek (FdI) elnöke megjegyezte, az országnak elege van a "Conte igen, Conte nem, Conte meg egyszer" mondókából. A fentiekből egyértelműen látszik, nem kizárt egy új választás sem, melynek időpontja április 11. lehetne.

Riccardo Molinari az olasz kormányválsággal kapcsolatban az MTI-nek úgy vélekedett, hogy a hivatalban lévő, második Conte-kabinet belső ellentétei vezettek a mostani krízishez. A jobboldali politikus politikai anomáliának nevezte az Öt Csillag Mozgalmat, amely önmagát megtagadva először a jobbközéppel, aztán a balközéppel kötött szövetséget a hatalmon maradásért. Molinari is részt vesz a jobboldali koalíció, vagyis a Liga, az Olasz Testvérek (FdI) és a Hajrá Olaszország (FI) közös delegációjában, amelyet Sergio Mattarella államfő ma fogad a kormányválság lehetséges megoldásairól szóló egyeztetések keretében.