EUR: 386,71 Ft
USD: 363,21 Ft
CHF: 400,81 Ft
GBP: 445,08 Ft
RON: 77,83 Ft
RSD: 3,30 Ft

Joe Biden tucatnyi rendelettel kezd elnökként

Külföldi hírek
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: CNN

Már a január 20-i beiktatása napján olyan intézkedésekre készül a leendő amerikai elnök, amivel vissza akarja fordítani elődje, Donald Trump legvitatottabb döntéseit.

Joe Biden nem sokat akar elveszítgetni az idejéből, és már a hivatalba lépésének első napján számos rendelet aláírására készül. Ron Klain, a leendő amerikai elnök kabinetfőnöke egy közleményt adott ki arról, hogy a demokrata politikus milyen intézkedéseket fog hozni január 20-án, a beiktatásának napján.

Az első rendeletek között szerepelni fog a távozó Donald Trump által egyes iszlám országokkal szemben elrendelt beutazási tilalom feloldása, a párizsi klímamegállapodáshoz való újbóli csatlakozás és a diákhitel-visszafizetések szüneteltetésének meghosszabbítása is. Biden azt tervezi, hogy kötelezővé teszi a maszkviselést minden szövetségi intézményben és az államok közötti utazásokra vonatkozóan, emellett a megválasztott demokrata párti elnök az éghajlatváltozással és az egészségügyi ellátás bővítésével kapcsolatos rendeleteket is alá fog írni.


Joe Biden és kabinetfőnőke, Ron Klain nagyszabású tervet hozott nyilvánosságra, hogy mi lesz a leendő elnök első napjainak intézkedéssorozata      Fotó: CNN


Sajtóértesülések szerint Biden a hivatalban töltött első száz napja során egy nagyszabású bevándorlási tervet fog küldeni a kongresszusnak, amelyben például állampolgárságot ajánlana a jelenleg az Egyesült Államokban élő, nem regisztrált bevándorlók millióinak. Szintén dönt majd az iskolák és vállalkozások újraindításáról, valamint a kiterjedt tesztelés beindítását célzó rendeleteket ír majd alá.

A kabinetfőnök közleménye alapján január 22-én a demokrata elnök utasításba fogja adni, hogy haladéktalanul tegyenek lépéseket a gazdasági válság által a dolgozó családok körében okozott károk enyhítésére is. Emellett megkezdené az igazságszolgáltatási rendszer reformját, illetve tervet dolgoztat ki arra, hogyan egyesítsék a családjukkal azokat a gyerekeket, akiket az amerikai-mexikói határon választottak el a szüleiktől.